-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 15

Nuo kiaulių iki šimpanzių: koks yra protingiausių gyvūnų Žemėje dešimtukas?

Visi žinome, kokie sumanūs gali būti šunys ar šimpanzės. Tačiau tai – ne vieninteliai gyvūnai Žemėje, kurie savo intelektu gali nustebinti. Štai 10 protingiausių gyvūnų rūšių, kurios sugeba daug daugiau, nei galvojote iki šiol.
Šuo
Šuo / 123RF.com nuotr.

Šimpanzės

Turbūt nieko nenustebins faktas, kad protingiausiais gyvūnais dauguma mokslininkų laiko šimpanzes.

Šie gyvūnai turi beveik 99 proc. mūsų DNR, yra artimiausi gyvi mūsų giminaičiai. Turime tiek pat rankų ir kojų pirštų, tą pačią nervų sistemą, raumenis, kaulus, ir nors mūsų smegenys yra didesnės, jų struktūra ir funkcijos lieka panašios.

123rf.com nuotr./Šimpanzė
123rf.com nuotr./Šimpanzė

Šimpanzės sugeba išmokti gestų kalbą, kad galėtų bendrauti su žmonėmis, ir gali prisiminti kelerius metus nematytų asmenų vardus. Jos taip pat gali atpažinti save veidrodžiuose ir parodyti rūpesčio bei gedulo ženklus.

Tačiau bene labiausiai stebinantis šimpanzių bruožas yra jų gebėjimas naudoti daiktams žymėti skirtus simbolius ir sujungti juos į seką, kad perteiktų sudėtingą mintį. Tokie intelektiniai gabumai tikriausiai yra svarbiausi palaikant sudėtingą hierarchinę struktūrą tarp šimpanzių, rašo „How Stuff Works“.

Remiantis įvairiais šimpanzių kognityviniais tyrimais, jų intelekto koeficientas (IQ) yra 20–25, t. y. maždaug toks, koks yra vidutinis pradedančio vaikščioti kūdikio IQ.

Delfinai

Delfinų smegenų ir kūno masės santykis nusileidžia tik žmonėms. Jų natūralus sonaras leidžia naudoti echolokaciją ir bendrauti tarpusavyje garsais, vadinamais trimitais, girgždesiais ir švilpimais.

123RF.com nuotr./Delfinas
123RF.com nuotr./Delfinas

Kita echolokacijos funkcija – gebėjimas orientuotis ir medžioti net tamsiame vandenyje. Dėl neįtikėtinų povandeninės vietos nustatymo gebėjimų JAV karinis jūrų laivynas delfinus mokino ieškoti minų po vandeniu, nors gyvūnų teisių gynėjai tokiai praktikai prieštaravo, rašo „Discover magazine“.

Tyrimai rodo, kad delfinai geba atsiminti ir atpažinti vienas kitą net praėjus 20 metų.

Drambliai

Drambliai dažnai giriami dėl savo ilgalaikės atminties, tačiau jiems taip pat būdinga bendruomenės socialinė struktūra, jie buvo pastebėti dalyvaujantys laidotuvių ritualuose, skirtuose mirusiems šeimos nariams, taip pat ėda tik tam tikrų augalų lapus, kad išgydytų juos užpuolusias ligas.

Mokslininkai išsiaiškino, kad drambliai gali atpažinti net iki 30 giminaičių iš jų šlapimo kvapo – tai labai naudingas gebėjimas, padedantis niekada nepamesti savo bandos.

123rf.com nuotr./Dramblys atliks tailandietišką masažą
123rf.com nuotr./Dramblys atliks tailandietišką masažą

Atliekant mokslinį eksperimentą, drambliai pademonstravo pažangų mąstymą, susijusį su žmonių kalbos supratimu. Jie galėjo atskirti skirtingas kalbas, suprasti, ar tai vyro, ar moters balsas, ir nustatyti, ar tai kelia grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius