Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo lervų iki akių kirminų: keisčiausi atvejai, kai parazitai buvo aptikti žmogaus kūne

Šią savaitę mokslininkai paskelbė pirmą kartą žmogaus smegenyse aptikę kirmėlę, tačiau atvejų, kai šlykštūs padarai rasti žmogaus kūne, būta ir daugiau.
Gerardo Paškevičiaus augintiniai
Lerva / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tabako vabalas

Tabako vabalų lervos gali sukelti ligą, vadinamą kantarioze.

Kinijos mokslininkai 2016 m. pranešė apie tokį atvejį – aštuonių mėnesių mergaitės imuninė sistema buvo nepakankamai išsivysčiusi, ji jautė dirglumą. Iš pradžių buvo aprašyta, kad jos išmatose yra kirmėlių, tačiau atlikus tolesnį tyrimą paaiškėjo, kad tai buvo Lasioderma serricorne, vadinamo cigaro vabalu, lervos.

Nuotr. iš en.wikipedia.org/Tabako (cigarečių) vabalas
Nuotr. iš en.wikipedia.org/Tabako (cigarečių) vabalas

Vabalų kiaušinėlius mergaitė galėjo praryti po kontakto su purvu.

Akių kirminai

2018 m. Oregono valstijoje moters akyse buvo aptikta kirmėlių, kurios anksčiau buvo pasirodžiusios tik gyvulių organizmuose. Akių kirmėlių lervas perima ir platina musės, kurios maitinasi karvių ašaromis.

123RF.com nuotr./Karvės pienas
123RF.com nuotr./Karvės pienas

Pajodinėjusi žirgais Gold Beach vietovėje, kurioje auginami galvijai, 26 metų moteris savaitę jautė akių dirginimą. Priežastis paaiškėjo, kai ji iš kairės akies ištraukė mažą kirminą.

Ji kreipėsi į gydytoją, iš jos akių iš viso buvo pašalinta 14 kirmėlių.

Žiurkių plaučių kirminas

24 metų Grahamas McCumberis atsidūrė Havajų ligoninėje dėl sąnarių sustingimo, nuovargio ir pykinimo po to, kai suvalgė kopūstų iš savo daržo. Paaiškėjo, kad su kopūstais jis suvalgė ir žiurkių plaučių kirmėlę – šis parazitas paplitęs Pietryčių Azijoje ir atogrąžų Ramiojo vandenyno salose.

123RF.com nuotr./Kopūstas
123RF.com nuotr./Kopūstas

Suaugusi žiurkių plaučių kirmėlė gyvena tik graužikuose, tačiau jos lervos gali užkrėsti gyvūnus, įskaitant šliužus, sraiges ir gėlavandenes krevetes. Jei šiuos gyvūnus suvalgo žmogus, lervos gali sukelti angiostrongiliozę - ligą, kuri pažeidžia galvos ir nugaros smegenis.

G.McCumberis išgyveno, tačiau kai kurie atvejai gali baigtis mirtimi.

Lervos

Jungtinėje Karalystėje ir JAV žmonių organizmuose buvo rasta lervų po to, kai jie grįžo iš kelionių tropiniuose ir subtropiniuose kraštuose.

Vienu atveju gydytojai iš moters akies, rankos ir kaklo pašalino tris gyvas muses, kurių kiekviena buvo dviejų centimetrų dydžio.

Kaspiniuočiai

50-mečio vyro iš Didžiosios Britanijos smegenyse gydytojai aptiko kaspiniuočių, taigi šie padarai tiesiogine prasme gali sukelti tikrą galvos skausmą.

Pacientas ketverius metus kentė galvos skausmus, traukulius ir jautė keistus kvapus, kol 2012 m. gydytojai pašalino kirminą, paaiškėjus, kad parazitas judėjo po žmogaus smegenis.

Kirminas buvo aptiktas po to, kai atlikus magnetinio rezonanso tomografijos tyrimą paaiškėjo, kad jo smegenyse yra neįprasta žiedų sankaupa, kuri judėjo per smegenis.

Vėliau mokslininkai atskleidė, kad tai buvo Spirometra erinaceieuropaei rūšies kaspinuotis, kuris paprastai aptinkamas varliagyviuose ir vėžiagyviuose Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius