Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo liepos notarų biuruose – galimi hibridiniai sandoriai: vienas klientų būtų biure, kitas – nuotoliu

Nuo praėjusių metų liepos notarai sandorius tvirtina nuotoliniu būdu, o nuo šių metų liepos galimi ir hibridiniai sandoriai, kai vienas klientų bus notaro biure, o kitas – jungsis per nuotolį.
Notaras
Notaras / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Notaras Sandoris

Seimui priėmus Notariato įstatymo pataisas, atsirado galimybė išvengti kelionės į notarų biurą ir notarinius veiksmus atlikti neišeinant iš namų ar darbovietės. Šį procesą paskatino Notarų rūmų sukurta elektroninė sistema „eNotaras“ ir COVID-19 pandemijos metu įsigalioję ribojimai, rašoma pranešime spaudai.

Sparčiai tobulėjančios informacinių technologijų priemonės leido įgyvendinti teisinės aplinkos skaitmeninimą. Prie naujausių tendencijų diegimo notariniams veiksmams supaprastinti prisidėjo startuolis „iDenfy“. Kibernetinio saugumo paslaugas teikianti įmonė užtikrins patikimą asmens tapatybės nustatymą nuotoliniu būdu.

Papildomos galimybės klientams

„Lietuvos notarų rūmų informacinės sistemos eNotaras“ pagalba atliekami nuotoliniai notariniai veiksmai išplėtė notarų teisinių paslaugų galimybes, o įdiegti technologiniai sprendimai sustiprino asmens tapatybės nustatymo saugumą. Greta notaro atliekamos tapatybės nustatymo funkcijos atsirado ir dirbtinio intelekto atliekama funkcija, kuri sustiprina nuotolyje esančių žmonių atpažinimo patikimumą“, – teigia Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

Asmeninio archyvo nuotr./Marius Stračkaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Marius Stračkaitis

Pasak M.Stračkaičio, sistema ir toliau tobulinama, o nuo š.m. liepos 1-osios notariniai veiksmai galės būti atliekami ir hibridiniu būdu, kai viena sandorio šalis galės būti nuotolyje, o kita – notaro kabinete.

Geras būdas taupyti laiką

Pasak Domanto Čiuldės, „iDenfy“ įmonės vadovo, naujas nuotolinis dokumentų pasirašymo būdas sėkmingai papildo įprastą sandorių tvirtinimo praktiką. Dažniausiai klientai nuotoliu atlikti renkasi įgaliojimų patvirtinimus, vertybinių popierių perleidimo sandorius, nekilnojamojo turto perleidimo tvirtinimus ar vedybinių sutarčių įregistravimus. Įstatymų pataisos ir elektroninių priemonių naudojimas teisinėje aplinkoje suteikia galimybę sandorius patvirtinti ne tik notaro biure, bet ir klientui būnant namuose, darbe ar kitoje asmeniui patogioje vietoje.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Domantas Čiuldė, "iDenfy" vadovas ir bendraįkūrėjas
Asmeninio archyvo nuotrauka/Domantas Čiuldė, "iDenfy" vadovas ir bendraįkūrėjas

Tokie skaitmeniniai procesai padės ir užsienyje gyvenantiems lietuviams. Pavyzdžiui, jei asmuo, dirbantis užsienyje, paveldėjo nekilnojamąjį turtą, tai užvesti paveldėjimo bylą, priimti palikimą, o vėliau, pavyzdžiui, atlikti pirkimo-pardavimo sandorį galės negrįždamas į Lietuvą. Tam tik būtina turėti galiojantį kvalifikuotą elektroninį parašą. Naujos galimybės padės sutaupyti laiko ir tiems, kurių gyvenvietėje nėra tradicinių notarų biurų, mat į notarą jau galima kreiptis iš bet kurios vietos, kurioje yra interneto ryšys.

Saugumą užtikrina teisės aktai

Nuotoliniu būdu atliekamiems notariniams veiksmams taikomi visi Notariato įstatymo ir teisės aktų reikalavimai, apibrėžiantys saugumą. Kilus įtarimų dėl asmens tapatybės arba sandorio aplinkybių, notaras turi teisę atsisakyti teikti paslaugas nuotoliu, ir paprašyti klientą atvykti į biurą.

Pavyzdžiui, teisės aktai nurodo užtikrinti kibernetinį saugumą, kaip ir tiesioginio susitikimo metu, išaiškinti asmeniui atliekamų notarinių veiksmų prasmę, jų pasekmes. Taip pat pasirūpinti, kad būtų naudojamos tinkamos techninės bei organizacinės asmens duomenų tvarkymo priemonės.

Būtinas tapatybės patvirtinimas

Visgi, pirma ir būtiniausia paslaugų suteikimo sąlyga išlieka asmens identikavimo priemonės. Šiuo metu klientai privalo turėti kvalifikuotą elektroninį parašą ir atlikti nuotolinį tapatybės patvirtinimą. Pastaruoju pasirūpina „iDenfy“. Kol kas tai vienintelė įmonė, teikianti dokumentų skenavimo ir nuotolinės tapatybės patvirtinimo paslaugas notarams Lietuvoje.

Startuolis užtikrina, jog asmuo, atliekantis nuotolinį tapatybės patvirtinimą, yra tikras, o jo dokumentai – validūs. Dirbtiniu intelektu paremtas algoritmas sparčiai ir tiksliai nuskaito asmens tapatybės kortelės arba paso duomenis bei palygina asmens atvaizdą dokumentų fotografijose su gyvai padaryta asmenuke. Asmeniui tereikia pasirūpinti išmaniuoju įrenginiu, turinčiu kamerą.

Startuolis iš viso dirba su 229 notarų biurais Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius