Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo mokslininkų biografijų iki kosmoso platybių: 10 filmų, kurie padės geriau suprasti mokslo pasaulį

Prieš šventes prasidėjęs kalėdinių filmų maratonas eina į pabaigą, tačiau orai už lango nemotyvuoja lįsti laukan? 15min parengė įtraukiančių filmų sąrašą tiems, kurie nori ne tik gerai praleisti vakarą, bet ir įgyti žinių apie mokslo pasaulį. Nuo žymiausių biografijų iki kvapą gniaužiančių kosmoso platybių – štai 10 įdomių filmų žiemos vakarams.
Matthew McConaughey filme „Tarp žvaigždžių“
Matthew McConaughey filme „Tarp žvaigždžių“ / „ACME Film“ archyvo nuotr.

Vaizduotės žaidimas (2014 m.)

Alanas Turingas – vienas žymiausių XX a. žmonių mokslo pasaulyje. Genialus matematikas ir kriptografas, tapęs informatikos mokslo tėvu ir tituluotas Antrojo pasaulinio karo didvyriu, tačiau vėliau viešai pasmerktas ir gyvenimą baigęs savižudybe – šis asmuo be abejonės paliko pėdsaką istorijoje.

„Vaizduotės žaidimas“ (angl. The Imitation Game) – pagal tikrus įvykius sukurta istorinė drama, pasakojanti neįtikėtiną mokslininko gyvenimo istoriją ir tai, kokį reikšmingą vaidmenį jis atliko Antrojo pasaulinio karo eigoje.

VIDEO: The Imitation Game Official Trailer #1 (2014) - Benedict Cumberbatch Movie HD

Tarp žvaigždžių (2014 m.)

Atrasti žmogų, kuris nematęs šio filmo – vis sunkiau. Christopherio Nolano režisuota mokslinės fantastikos drama „Tarp žvaigždžių“ (angl. Interstellar) išsiskiria tuo, kad yra vienas labiausiai mokslinius faktus atitinkančių filmų apie kosmosą.

Žemės laikas eina į pabaigą – dėl to grupė astronautų iškeliauja ieškoti naujos planetos, kuri galėtų tapti žmonijos namais. Filmo metu susipažinsite su kirmgraužomis ir tuo, koks „lankstus“ gali būti laikas.

Taip pat pamatysite vieną detaliausių juodosios skylės iliustracijų, kuri paremta pirmąją juodosios skylės nuotrauka istorijoje.

VIDEO: Filmo „Tarp žvaigždžių“ anonsas

Paslėpti skaičiai (2016 m.)

Visi esame girdėję apie kosmoso lenktynes Šaltojo karo metais. Tačiau ar žinojote, kad kritinį vaidmenį JAV kosmoso agentūros NASA planams išsiųsti žmogų į kosmosą atliko afroamerikietė moteris?

Istorinė drama „Paslėpti skaičiai“ (angl. Hidden Figures) pasakoja trijų afroamerikiečių moterų istoriją. Filmas ne tik padės suprasti, su kokiais sunkumais susidurdavo afroamerikiečiai, bet ir parodys NASA inžinierių ir mokslininkų gyvenimą iš arti.

VIDEO: Filmo „Paslėpti skaičiai“ anonsas:

Nuostabus protas (2001 m.)

„Nuostabus protas“ – tikrais įvykiais paremta drama, kuri pasakoja apie ekonomikos Nobelio premijos laureato Johno Nasho gyvenimą. J.Nashas iki šiol vadinamas vienu genialiausių matematikų istorijoje.

Filmas ne tik parodo, kad matematika apima kur kas plačiau, nei sausi skaičiavimai, bet ir iš arčiau pasakoja, kokių problemų patiria psichologinių sunkumų turintys žmonės.

VIDEO: A Beautiful Mind Trailer

Juros periodo parkas (1993-2022 m.)

Originalusis „Juros periodo parko“ filmas didžiajame ekrane pasirodė daugiau nei prieš 25 metus. Nuo to laiko išleisti 7 filmai apie šį neįprastą pasaulį, kuriame šalia žmonių gyvena dinozaurai.

Nors pirmųjų filmų specialieji efektai, žiūrint iš dabarties perspektyvos, nėra stulbinantys, pastarieji filmai žavi ganėtinai realistiškai atkurtais dinozaurų portretais.

Filmuose galima susipažinti su biologijos pagrindais ir tuo, kaip DNR gali praversti ateities gyvūnų tyrimuose.

VIDEO: Jurassic World - Official Trailer (HD)

Visko teorija (2014 m.)

Stepheno Hawkingo vardas mokslo pasaulyje minimas dažnai, bet ar žinote, kodėl šis mokslininkas laikomas genijumi, pakeitusiu mūsų suvokimą apie Visatą?

„Visko teorija“ (angl. Theory Of Everything) pasakoja apie fiziko gyvenimą nuo pirmų dienų koledže. Filmo metu susipažinsime su svarbiausiais mokslininko darbais, teorijomis, pakeitusiomis suvokimą apie kosmosą, bei neįprasta liga, kuri paženklino S.Hawkingo istoriją.

VIDEO: The Theory of Everything - Official Trailer (Universal Pictures) HD

Švytinti tamsoje (2019 m.)

Neabejotinai viena žymiausių moterų visoje mokslo istorijoje – Marie Curie. O šios mokslininkės gyvenimo istorija ne ką mažiau įspūdinga, nei jos pasiekimai.

Biografinė drama „Švytinti tamsoje“ (angl. Radioactive) žiūrovus nukelia į XIX a. Paryžių. Į miestą ką tik atvykusi M.Curie turi daug svajonių, tačiau susiduria su dar daugiau sunkumų – pradedant tuo, kad į moteris mokslininkes niekas nežiūri rimtai.

Nepaisant to, būtent jos dėka įvyko persilaužimas tyrinėjant radioaktyvumą, o periodinėje elementų lentelėje atsirado du nauji elementai – radis ir polonis.

VIDEO: Radioactive – Official U.S. Trailer | Prime Video

Apollo 13 (1995 m.)

Žmonių nusileidimas Mėnulyje – vienas svarbiausių momentų visoje žmonijos istorijoje, pažymėjęs kosmoso užkariavimo amžiaus pradžią. Tačiau be legendinės „Apollo 11“ misijos būta ir kitų, ne ką mažiau vertų dėmesio.

„Apollo 13“ (angl. Apollo 13) pasakoja apie 1970-ųjų balandį kosmose įstrigusius tris amerikiečių kosmonautus, kai netikėtai sprogo deguonies balionas. Ši istorinė drama pasakoja apie trijų vyrų užsispyrimą bei parodo, jog išskirsti į kosmosą – ne toks ir lengvas darbas.

VIDEO: Apollo 13 Official Trailer #1 - Tom Hanks Movie (1995) HD

Marsietis (2015 m.)

Mokslinės fantastikos filmo „Marsietis“ (angl. Martian) siužete pasakojama apie NASA misiją Marse, kurią sutrikdo netikėta ir galinga audra. Įgulai suskubus palikti nesvetingą planetą, vienas astronautas palaikomas mirusiu ir išvykstama be jo. Kaip vėliau paaiškėja, tai – nedovanotina klaida, nes filmo pagrindinis herojus, botanikas Markas Watney, lieka visiškai vienas ir turi sugalvoti planą, kaip išgyventi Marse turint ribotą kiekį išteklių.

Filmo metu ne tik būsite supažindinti su svetima ir dulkėta Marso planeta ir kaip stipriai ji skiriasi nuo Žemės, bet ir tuo, kaip gali atrodyti astronautų kasdienybė joje.

VIDEO: Mokslinės fantastikos filmo „Marsietis“ anonsas

Davidas Attenborough: gyvenimas mūsų planetoje (2020 m.)

Ši unikali dokumentika (angl. David Attenborough a life on our planet) – vieno žymiausių dokumentikos kūrėjų liudijimas apie mūsų planetą.

D.Attenborough filmą vadina savo „liudijimu“ ir pateikia įspūdį apie tai, kas galėtų nutikti planetai nuo 2020 m., jei žmogaus veikla nesikeistų.

Amazonės atogrąžų miškai gali virsti savana, Arktyje vasarą gali nebelikti ledo, koraliniai rifai gali išnykti, o pernelyg intensyvus dirvožemio naudojimas gali sukelti maisto krizę.

Šiame filme ne tik pamatysite nepakartojamus gamtos vaizdus, bet ir suprasite, kaip klimato kaita susijusi su pokyčiais mūsų Žemėje.

VIDEO: David Attenborough: A Life on Our Planet | Official Trailer | Netflix

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius