-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustebo net mokslininkai: gali būti, kad ši organizmo dalis padeda kovoti su vėžiu

Dažnai sakoma, kad už krūtinkaulio esanti maža riebalinė liauka suaugusiam žmogui tampa nebenaudinga, tačiau neseniai JAV mokslininkų atliktas tyrimas paskatino manyti, kad gali būti visiškai kitaip, rašo „Science Alert“.
Užkrūčio liauka
Užkrūčio liauka / Shutterstock nuotr.

Mokslininkai išsiaiškino, kad tiems, kuriems pašalinama užkrūčio liauka, vėliau kyla didesnė rizika mirti dėl bet kokios priežasties, jie turi net didesnę riziką susirgti vėžiu.

Šis tyrimas yra tik stebėjimo pobūdžio, tad dar negalima tiksliai patvirtinti, jog užkrūčio liaukos pašalinimas turi tiesioginę sąsają su vėžiu ar kitomis mirtinomis ligomis. Visgi net ir stebėjimo rezultatai mokslininkus neramina, todėl, jų manymu, jei tik įmanoma, reikia stengtis užkrūčio liauką išsaugoti, jos nešalinti.

Kadangi liauka yra priešais širdį, dažnai ji pašalinama atliekant širdies ir krūtinės ląstos operaciją.

Bostono mokslininkai palygino pacientų, kuriems buvo atlikta širdies ir krūtinės ląstos operacija, duomenis. Pastebėta, kad tų, kuriems operacijos metu buvo pašalinta užkrūčio liauka, per 5 metus mirusių yra dvigubai daugiau, palyginti su tais, kuriems ši liauka nebuvo pašalinta.

Taip pat pastebėta, kad po operacijos per 5 metus liaukos nebeturintiems kilo dvigubai didesnė tikimybė susirgti vėžiu. Susirgus neretai vėžys būdavo agresyvesnis ir po gydymo dažnai sugrįždavo.

Mokslininkai dabar įtaria, kad užkrūčio liaukos pašalinimas gali sutrikdyti sveikų suaugusiųjų imuninės sistemos veiklą.

Iki tol buvo žinoma tik tai, kad vaikystėje užkrūčio liauka vaidina svarbų vaidmenį kuriant imuninę sistemą, todėl vaikų, neturinčių užkrūčio liaukos, imuninis atsakas į vakcinas būna silpnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius