-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„NY Times“: Eksperimentas – kaip „nušauti“ į Žemę lekiantį asteroidą?

Tikriausiai kažkur kosmose yra kokia nors didelė kosminė uoliena, į kurios skrydžio trajektoriją patenka ir mūsų Žemė. Iš tiesų mokslininkai jau net yra aptikę vieną kandidatą: asteroidą Benu. Pasak astronomų, yra nedidelė tikimybė, kad 2182 metais jis gali atsitrenkti į mūsų planetą.
Meteoras
Meteoras / 123RF.com nuotr.

Tyrėjų komanda ruošėsi tokiam scenarijui beveik dvidešimt metų. Naudodamiesi specialiai tokiam tikslui suprojektuotu pistoletu, jie vis šaudė specialias kulkas į meteoritus ir matavo, kaip nuo tokio poveikio kosminės uolienos pajuda ir, kai kuriais atvejais, sudūžta.

Tokie stebėjimai padėjo atskleisti, kaip asteroidas galbūt reaguotų į dideliu greičiu jam suduotą smūgį, skirtą nukreipti jį nuo Žemės.

Praėjusį mėnesį Čikagoje vykusiame 84-ajame Meteoritų tyrinėtojų draugijos metiniame susirinkime tyrėjai pateikė po tokių šaudymo eksperimentų padarytas išvadas.

Rezultatai rodo, kad tai, ar sugebėsime numušti asteroidą nuo mūsų planetos, gali priklausyti nuo to, su kokia kosmine uoliena mums teks susidurti ir kiek kartų į ją pataikysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius