Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Pirmoji kosmoso turistė, aplenkusi J.Bezosą – kas ji ir ką ji veikia?

Penkiolika metų iki tos dienos, kai „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas raketa katapultavosi į kosmosą, Anousheh Ansari tapo pirmąja moteriškos lyties kosmoso turiste – ji devynias dienas praleido Tarptautinėje kosminėje stotyje Rusijos erdvėlaivyje „Sojuz“.
Anousheh Ansari
Anousheh Ansari / Lev Radin/Pacific Press via ZUMA Wire

Ji tebėra vienintelė moteris, kada nors keliavusi į kosmosą su savarankiškai finansuojama misija. Toji misija jai kainavo 20 milijonų JAV dolerių.

Šiandien A.Ansari yra „Xprize“, Kalifornijoje įsikūrusios ne pelno organizacijos, organizuojančios kelių milijonų dolerių vertės konkursus, skirtus mokslinėms naujovėms remti ir atnešti naudos žmonijai, generalinė direktorė.

Pirmojo konkurso, kurį rėmė jos šeima ir kurio vertė buvo 10 milijonų dolerių, tikslas buvo pastatyti pirmąjį pasaulyje nevyriausybinėmis lėšomis finansuojamą erdvėlaivį.

Nugalėtojo projektui licenciją suteikė Richardas Bransonas, kuris tą projektą panaudojo „Virgin Galactic“ raketos kūrimui. Šia raketa jis skrido į kosmosą liepos mėnesį (devyniomis dienomis anksčiau, nei tai padarė J.Bezosas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius