Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Paaiškėjo, kad dažnas plastiko priedas yra susijęs su autizmu ir ADHD

Pastaraisiais dešimtmečiais smarkiai padaugėjo vaikų, kuriems diagnozuojamas autizmo spektro sutrikimas (ASS) ir dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sutrikimas (ADHD), o naujajame tyrime nurodoma, kad tai gali būti susiję su įprastu plastiko priedu bisfenoliu A (BPA), skelbia sciencealert.com.
Autizmas (asociatyvinė nuotr.)
Autizmas (asociatyvinė nuotr.) / Annie Spratt / Unsplash.com nuotr. / 15min koliažas

BPA naudojamas daugelyje plastikų ir plastiko gamybos procesų, jo taip pat galima rasti maisto ir gėrimų skardinėse. Tačiau ankstesniuose tyrimuose jis taip pat buvo siejamas su sveikatos problemomis, susijusiomis su hormonų veiklos sutrikimu, taip pat krūties vėžiu ir nevaisingumu.

Naujame tyrime JAV Rowan ir Rutgers universitetų mokslininkai ištyrė tris vaikų grupes: 66 turinčius autizmo spektro sutrikimą vaikus, 46 ADHD turinčius vaikus ir 37 neurotipinius vaikus. Visų pirma, jie analizavo gliukuronidacijos procesą – cheminį procesą, kurį organizmas naudoja toksinams kraujyje šalinti per šlapimą.

Nustatyta, kad autizmo spektro sutrikimą ir ADHD turintiems vaikams BPA ir kitas panašus junginys vadinamas dietilheksilftalatu iš organizmo pasišalindavo sunkiau. Taigi ši medžiaga pasilieka organizme, tai potencialiai gali pakenkti neuronų vystymuisi ir veiklai.

Manoma, kad tokias būkles kaip ASS ir ADHD sukelia genetinių ir aplinkos veiksnių derinys, o šiame naujame tyrime sujungtos abi šios priežastys. Vis dėlto ne kiekvienas vaikas, turintis neurologinių raidos sutrikimų, turėjo problemų su BPA pasišalinimu, taigi yra ir kitų tai lemiančių veiksnių.

Tyrimas paskelbtas žurnale PLOS ONE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius