Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pamatykite: didžiausios raiškos Mėnulio paviršiaus nuotraukos, kada nors darytos iš Žemės

Naudodami mažesnio galingumo nei mikrobangų krosnelė radaro spindulį, mokslininkai padarė didžiausios raiškos Mėnulio nuotraukas, kada nors darytas iš Žemės, praneša "Live Science".
Mėnulis
Mėnulis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Mėnulis

Naujose stulbinančiose nuotraukose, pristatytose sausio 10 d. per spaudos konferenciją 241-ajame Amerikos astronomų draugijos (AAS) susitikime Sietle, užfiksuota NASA misijos „Apollo 15“ nusileidimo vieta, taip pat Tycho krateris – žymus smūginis objektas pietinėje Mėnulio aukštumoje.

Tyrėjai nuotraukas padarė naudodami 100 metrų skersmens Žaliojo Banko teleskopą (GBT) Vakarų Virdžinijoje – šiuo metu didžiausią pasaulyje valdomą radijo teleskopą (tokio tipo teleskopai suprojektuoti taip, kad jų lėkštę galima nukreipti į skirtingas dangaus dalis), per spaudos konferenciją sakė Žaliojo Banko observatorijos ir Nacionalinės radijo astronomijos observatorijos (NRAO) radarų skyriaus vadovas Patrickas Tayloras.

Jis pridūrė, kad GBT skleidė radijo bangas, kurios apšvietė Mėnulį, o jų aidą užfiksavo keturi 25 m radijo teleskopai, įrengti Havajuose.

NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI/Tycho krateris Mėnulyje
NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI/Tycho krateris Mėnulyje

Gaudant vaizdą GBT esantis radaro prietaiso prototipas perdavė tik 700 vatų energijos, „prilygstančios buitiniam prietaisui ar krūvai lempučių“, – sakė P.Teiloras. Tačiau jis galėjo pastebėti „Apollo 15“ nusileidimo vietos apylinkes, kurių plotis siekė 1,5 m, ir Tycho kraterio apylinkes, kurių plotis siekė 5 m, pridūrė jis.

Tyrėjai taip pat naudojo prietaisą duomenims apie maždaug 1 kilometro skersmens asteroidą, kuris praskriejo pro mūsų planetą daugiau nei penkis kartus didesniu atstumu nei nuo Žemės iki Mėnulio, sakė P.Tayloras. Dėl savo dydžio ir orbitos asteroidas apibūdinamas kaip potencialiai pavojingas, tačiau P.Tayloras teigė, kad šiuo metu objektas nekelia pavojaus Žemei.

Šis prietaisas ne tik galėjo pamatyti asteroidą, bet ir apibūdinti jo dydį, greitį, sukimąsi, sudėtį ir tai, kaip šviesa sklinda nuo jo paviršiaus, ir visa tai buvo galima padaryti naudojant „kažką mažiau galingo nei jūsų mikrobangų krosnelė“, – sakė mokslininkas..

Jis ir jo komanda norėtų sukurti pažangesnę to paties prietaiso versiją, kuri galėtų transliuoti maždaug 700 kartų didesne galia – apie 500 kilovatų. Tokia sistema galėtų būti naudojama Mėnulio geologiniams tyrimams atlikti ir kosminių šiukšlių aplink mūsų gamtinį palydovą medžioklei, taip pat asteroidų, galinčių kelti grėsmę mūsų planetai, paieškai ir jų savybių nustatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius