Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 21

Pamatykite, kol dar galite: kai kurie gyvūnai gali išnykti iki šio amžiaus pabaigos

Per Žemės istoriją įvyko penki masiniai išnykimai, o daugelis ekspertų perspėjo, kad šeštasis masinis išnykimas jau gali būti prasidėjęs dėl žmogaus veiklos – tai rodo visame pasaulyje smarkiai sumažėjusi gyvūnų biologinė įvairovė. Kai kurie mokslininkai netgi teigia, kad beveik 40 proc. šiuo metu mūsų planetoje gyvenančių rūšių gali išnykti jau 2050 m., o Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) tarptautinės raudonosios knygos duomenimis, šiuo metu apie 41 tūkst. rūšių gresia išnykimas.
Baltasis lokys
Baltasis lokys / 123RF.com nuotr.

Paskutinis, penktasis, masinis išnykimas, vadinamas Kreidos-terciaro masiniu rūšių išmirimu, vyko prieš 65 milijonus metų. Manoma, kad jo metu dėl klimato pasikeitimų, kuriuos greičiausiai sukėlė meteoritas bei padidėjęs ugnikalnių aktyvumas, išmirė apie 75 proc. visų rūšių, tarp kurių žymiausi – dinozaurai.

Dabar IUCN ir Pasaulinis gamtos fondas (WWF) daugelį gerai žinomų rūšių ir porūšių priskiria prie „kritiškai nykstančių“ – tai reiškia, kad jiems pavojus išnykti yra labai didelis. Šiame sąraše galima rasti Sumatrinį orangutaną, dramblį, juodajį raganosį, jūrų vėžlį ir daugelį kitų gyvūnų.

123rf.com nuotr./Orangutangas Sumatroje
123rf.com nuotr./Orangutangas Sumatroje

Anot IUCN, rūšis priskiriama nykstančioms rūšims tada, kai per pastaruosius 10 metų jų populiacija sumažėjo 80–90 proc. arba kai dabartinė populiacija yra mažesnė nei 50 individų.

Daugeliui šių rūšių grėsmė išnykti yra tokia didelė, kad jos gali nesulaukti 2050 m. Pavyzdžiui, laukinėje gamtoje liko vos 70 amūrinių leopardų, o Kalifornijos jūrų kiaulės laikomos rečiausiu pasaulyje jūrų žinduoliu – jų liko vos apie 10, teigia WWF.

Rūšių išnykimui įtakos turi ne tik aplinkos tarša ir klimato kaita, bet ir perdėtas medžiojimas, brokonieriavimas, ligos, o kai kurios rūšys išnyksta savaime dėl per didelės konkurencijos su naujomis, invazinėmis gyvūnų rūšimis, rašo „National Geography“.

Štai kokių dar gyvūnų, anot mokslininkų, gali nebelikti iki šio amžiaus pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius