-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite: Vilniuje atidarytas naujas technologijų centras, ypatingas dėmesys – lazeriams ir kosmosui

Ketvirtadienio rytą Vilniuje esančiame Visorių informacinių technologijų parke atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras. Čia įsikūrę verslai – puikiai žinomi technologijų pasaulyje, o pagrindinės veiklos sritys apima nuo kosmoso palydovų iki gynybos ir saugumo technologijų kūrimo. Net 90 proc. čia sukurtos produkcijos ir paslaugų – eksportuojama.
Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras
Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jei vilniečių paklaustum, kur yra Visoriai, sutriktų daugelis. Bet jei paklaustum žmonių, kurie susiję su mokslu, tai aišku, daugelis žinotų – jie arba būtų čia, arba būtų galvoję, kad būtų faina čia būti, arba norėtų čia būti“, – atidarymo metu sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. –Vilniaus miesto savivaldybė čia įsikūrusiems Europos kosmoso agentūros inkubatoriaus startuoliams skirs papildomus 25 000 eurų grantus.“

Šešių aukštų ir apie 7 tūkst. kv. m ploto pastatas Mokslininkų gatvėje – ne šiaip sau statinys. Centras pritaikytas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų įmonėms – jame įrengtos laboratorijos, padidintos švaros patalpos, biurai ir kitos erdvės, reikalingos verslų plėtrai.

Bendra naujo centro statybų projekto vertė – 8,5 mln. eurų, iš jų 6,25 mln. eurų sudaro privačios investicijos iš Šiaulių banko kredito VITP bei UAB „Ados-Tech“, UAB „Direct Machining Control“, UAB „Kongsberg NanoAvionics“, UAB „Optogama“, UAB „Optonas“.

Centro statybos truko 13 mėnesių ir baigtos praėjusių metų vasarą.

„Kartu mes galime žymiai daugiau ir žymiai pigiau – tai yra pigiausias parkas Lietuvoje. Čia yra numatyta infrastruktūra 100 tūkst. kv. m. Vienas kvadratinis metras kainavo du eurus – palyginus su kitais, tuo pačiu metu statytais parkais, tai yra 6 kartus pigiau“, – atidarymo metu teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Naujame centre veiklą vykdo lyderiaujanti regione kosmoso technologijų bendrovė „Kongsberg NanoAvionics“, lazerinio mikroapdirbimo kompanijos „Optogama“, „Optonas“, lazerinių sistemų kūrėjai „Akoneer“ ir „Direct Machining Control“, gynybos ir saugumo technologijų bendrovės „Ados-Tech“ ir „Ados pro“, medžiagų apdirbimo bendrovė „Protogama“. Naujame centre veiks ir skaitmeninių inovacijų centras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras

90 proc. čia veikiančių bendrovių kuriamas technologijas ir paslaugas eksportuoja, pagrindinės eksporto rinkos – JAV, Vokietija, Prancūzija, Taivanas, Artimųjų Rytų valstybės. Dauguma centro įmonių taip pat teikia komponentus ir paslaugas vienos kitoms, taip pratęsdamos tiekimo grandinę šalies viduje.

Bendrai centro įmonės per pastaruosius 5 m. augo bent 7 kartus, o per ateinančius porą metų kai kurie centro verslai savo talentų komandas planuoja auginti dar mažiausiai 50 proc., o pardavimus – padvigubinti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras

„Vien per pastaruosius kelis mėnesius čia jau gimė bent du startuoliai gynybos ir saugumo technologijų bei fotonikos taikymo kosmoso tyrimų srityse“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Centro paslaugomis gali naudotis Lietuvos verslo įmonės ir įstaigos, kurios nori kurti ir komercializuoti inovacijas, aukštųjų technologijų kūrėjai, kurie gali gauti inovacijų kūrimui ir skaitmenizavimui reikalingas žinias, išbandyti ir testuoti prototipus.

„Parkas mūsų bendrovei stipriai padėjo ankstyvoje vystymosi stadijoje tiek patalpų, tiek projektiniais klausimais. Laikui bėgant, parko padedami užmezgėme stiprias partnerystes, o dabar – ir įsirengėme pažangias patalpas, kurios leis mums toliau sėkmingai augti“, – teigė „Ados-Tech“ direktorius Robertas Grikšas.

„VITP suteikė galimybę gauti reikiamą infrastruktūrą mūsų specifinei veiklos sričiai; atsirado galimybė išvystyti ir pasaulinei rinkai pasiūlyti naujus aukštų standartų lazerinius fotonikos produktus, kurie turi mažai analogų pasaulyje“, – pridūrė lazerių kompanijos „Optonas“ direktorius Gintas Jakubėnas.

Dėmesys kosmoso sektoriui

Nors naujajame lazerių ir kosmoso technologijų centre šiuo metu dirba tik vienas startuolis, susijęs su kosmoso technologijomis, šiai pramonės šakai skiriamas ypatingas dėmesys.

„Daug kas šypsosi, vis dar šaiposi iš Lietuvos kosmoso politikos, o man visai nejuokinga. Man gera žinoti, kiek daug mokslininkų ir verslininkų yra idėję darbo, kad Lietuva būtų Europos kosmoso žemėlapyje, kad įmonės augtų ir įgytų tarptautinį pripažinimą ir vardus“, – sveikinimo kalboje teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atidarytas naujas fotonikos, lazerių ir kosmoso technologijų centras

Sveikinimo kalboje buvo paminėtas ir vienas iš Lietuvos kosmoso sektoriaus plėtros koncepcijos tikslų – iki 2027 m. pasiekti 1 proc. BVP.

„Šitą tikslą sukūrėme bendrai – verslas, mokslas, žmonės, dirbantys inovacijų srityje. Mes turime savo strategiją kosmoso industrijai Lietuvoje. Matome, kaip Lietuvos moksleiviai, dešimtokai, laimi pasaulines olimpiadas dirbtinio intelekto srityje, valdydami savo sukonstruotais prietaisais tam tikrus, į palydovus panašius įrenginius. Lietuva yra labai talentinga šalis, aš manau, jei dirbsime kryptingai, tikrai pasieksime“, – teigė ministrė.

Visorių informacinių technologijų parke taip pat kuriasi Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius. Per ateinančius penkerius metus šis inkubatorius turėtų atrinkti ir paremti 25 perspektyvius startuolius, kurių idėjas padės išvystyti į pridėtinę vertę kuriančius verslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius