Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasigrožėkite: „Hubble“ teleskopas Paukščių take užfiksavo ypatingą šviesulių telkinį

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) paskelbė naujausią „Hubble“ teleskopo nuotrauką. Įspūdingame vaizde užfiksuotas žvaigždžių telkinio „Terzan 12“ vaizdas – įspūdingas pavyzdys, kaip dulkės kosmose veikia žvaigždžių šviesą, sklindančią iš foninių objektų, rašoma NASA.
Paukščių takas
Paukščių takas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kamuolinis žvaigždžių spiečius – tai sferoidinės formos žvaigždžių sankaupa. Žvaigždes kamuoliniuose spiečiuose sieja gravitacija, o jų koncentracija centro link yra didesnė. Paukščių take yra apie 150 senovinių kamuolinių žvaigždžių spiečių. Šie telkiniai skrieja aplink galaktikos centrą, rašoma NASA tinklapyje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Paukščių takas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Paukščių takas

Dėl šio kamuolinio spiečiaus buvimo vietos, Šaulio žvaigždyne, giliai Paukščių take, jį gaubia dujos ir dulkės, kurios sugeria ir keičia „Terzano 12“ žvaigždžių šviesą.

Šis telkinys nuo Žemės nutolęs apie 15 tūkst. šviesmečių. Šioje vietoje tarp mūsų ir telkinio esančios tarpžvaigždinės dulkių dalelės išsklaido mėlyną šviesą, todėl Žemę pasiekia tik raudonų bangų ilgiai.

Ryškiausios raudonos spalvos žvaigždės nuotraukoje yra išsipūtusios, senstančios milžinės, daug kartų didesnės už mūsų Saulę. Jos yra tarp Žemės ir žvaigždyno.

„Terzan 12“ yra vienas iš 11 kamuolinių žvaigždžių spiečių, kuriuos maždaug prieš pusę amžiaus atrado Turkijos ir Armėnijos astronomas Agopas Terzanas.

Kosminis teleskopas „Hubble“, paleistas paleidimo 1990 m. yra tarptautinis NASA ir ESA bendradarbiavimo projektas.

Teleskopą valdo NASA Godardo kosminių skrydžių centras Grinbelte, Merilando valstijoje.

Kosminio teleskopo mokslo institutas (STScI) Baltimorėje, Merilando valstijoje, vykdo mokslines „Hubble“ operacijas. STScI NASA užsakymu valdo Astronomijos tyrimų universitetų asociacija Vašingtone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius