Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visiškas Saulės užtemimas: reagavo gyvūnai, krito temperatūra

Pirmadienį virš Šiaurės Amerikos praslinko visiškas Saulės užtemimas, milijonams žmonių leidęs pasigrožėti įspūdingu reginiu. Šio retai vykstančio reiškinio metu mokslininkai stebėjo ir pasikeitusį gyvūnų elgesį bei kritusią temperatūrą.

Visiškas Saulės užtemimas įvyksta, kai Mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, visiškai uždengdamas Saulę.

Į tamsą balandžio 8 dieną kelioms minutėms paniro dalis Šiaurės Amerikos, tad milijonai specialiais akiniais pasirūpinusių žiūrovų JAV, Meksikoje ir Kanadoje galėjo išvysti šį retą reiškinį.

Tie, kurie buvo visiško užtemimo zonoje, įskaitant 32 milijonus žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose, matė užtemimą visu jo grožiu, rašo CNN.

Žmonės, nepatekę į visiško užtemimo teritoriją, vis dar galėjo stebėti dalinį Saulės užtemimą, kai Mėnulis užstoja tik dalį Saulės.

Daug žmonių keliavo ten, kur matėsi visiškas užtemimas, kad dalyvautų specialiuose Saulės užtemimo stebėjimo susibūrimuose. Pasak NASA, užtemimas truko nuo 3,5 iki 4 minučių, rašo CNN.

Nuo skaudančių akių iki kritusios temperatūros

„Independent“ praneša, kad praslinkus Saulės užtemimui JAV daugelyje regionų nukrito temperatūra. „Įdomūs orų duomenys Klivlendo-Hopkinso oro uoste. Prieš visišką Saulės užtemimą ir jo metu temperatūra nukrito beveik 10 laipsnių!“ – rašoma Klyvlendo nacionalinės orų tarnybos pranešime, paskelbtame X.

Tuo tarpu zoologijos sodo prižiūrėtojai ir mokslininkai užfiksavo neįprastą gyvūnų, įskaitant gorilas, surikatas, žirafas, makakas ir flamingus, elgesį per visišką Saulės užtemimą, rašo „Independent“.

Kadangi visiški Saulės užtemimai būna retai, mokslininkai sekmadienio vakarą stebėjo gyvūnus zoologijos soduose.

San Antonijaus zoologijos sodas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip visiško užtemimo metu surikatos chaotiškai bėgioja po savo buveinę „kaip viena didelė grupė“.

Pranešama, kad sutemus dangui daugelis Forth Worth zoologijos sodo gyvūnų išėjo pro savo aptvarų duris, o tai gyvūnai paprastai daro naktį.

Kai kuriuose zoologijos soduose taip pat pastebėti paukščių elgesio pokyčiai.

Indianapolio zoologijos sodo atstovas spaudai „CBS News“ sakė, kad makakos, papūgos ir kiti paukščiai užtemimo metu nutilo ir įsitaisė aukštai – taip jie elgiasi naktį.

Be to, „Google“ paieškoje padaugėjo paieškos rezultatų „skauda akis“.

Žiūrėjimas į saulę be apsauginių akinių gali pakenkti regėjimui, skundai dėl akių problemų buvo užfiksuoti ir po ankstesnių užtemimų.

Oftalmologai teigia, kad žiūrint tiesiai į saulę be jokios apsaugos gali atsirasti dviejų pagrindinių rūšių pažeidimų – akies išorinės pusės nudegimas, vadinamas saulės keratitu, arba akies viduje esančio nervinio audinio pažeidimas.

Daugeliui amerikiečių tai buvo paskutinė proga pamatyti visišką Saulės užtemimą per 20 metų. Kitas toks užtemimas bus matomas tik 2044 m. rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius