Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptinga katastrofa prieš 500 mln. metų gyvūnų darželį pavertė kapinėmis

Prieš penkis šimtus milijonų metų senovinių vėžiagyvių, kirmėlių ir kitų šliaužiančių gelmių padarų būrys rūpinosi savo naujagimiais, kai įvyko nelaimė. Nuosėdų lavina nusirito žemyn ir akimirksniu palaidojo tūkstančius gyvių ir jų palikuonių. Kadaise buvęs povandeninis darželis tapo kapinėmis, o kai kurioms iš šimtų ten gyvenusių rūšių – ir nesavalaikio išnykimo vieta.
Jauno nariuotako Isoxys auritus fosilija, išsaugojusi akis ir vidinius minkštuosius audinius
Jauno nariuotako Isoxys auritus fosilija, išsaugojusi akis ir vidinius minkštuosius audinius / Xianfeng Yang, Yunnan key laboratory for palaeobiology, Yunnan university
Temos: 2 Fosilija Gyvūnai

Protėvių kapas

Šioje vietoje yra beveik 3 000 fosilijų pavyzdžių, įskaitant 17 naujų atrastų rūšių.

Mokslininkai, kasinėdami netoli Kunmingo miesto Kinijoje, pirmą kartą po pusės amžiaus atidengė kambro epochos kapines ir atskleidė vieną seniausių ir įvairiausių kada nors rastų fosilijų sankaupų. Šioje vietoje, pavadintoje Haiyan Lagerstätte (nuo vokiško žodžio, reiškiančio „saugykla“), yra daugiau kaip 2 800 iškastinių pavyzdžių iš mažiausiai 118 rūšių, įskaitant šiuolaikinių medūzų, vabzdžių, vėžiagyvių, kirmėlių, trilobitų ir kempinių protėvius.

Birželio 28 d. žurnale „Nature Ecology and Evolution“ paskelbtame tyrime teigiama, kad septyniolika iš šių rūšių yra naujos mokslui, o daugiau nei pusė (apie 51 proc.) egzempliorių yra jaunikliai, įskaitant daugybę lervų su nepaprastai nepažeistais minkštaisiais audiniais.

„Tiesiog nuostabu išvysti visus šiuos jauniklius fosilijų įrašuose“, – portalui „Live Science“ sakė tyrimo bendraautorė Julien Kimmig, Pensilvanijos valstijos universiteto Žemės ir mineralų mokslų muziejaus ir meno galerijos kolekcijų vadybininkė. „Jauniklių fosilijų beveik nematome, ypač minkštakūnių bestuburių.“

Biologinės įvairovės laikotarpis

Fosilijų radinys datuojamas maždaug prieš 518 mln. metų, kambro periodu (prieš 540–490 mln. metų), kai visa gyvybė Žemėje buvo vandenynuose. (Palyginimui, triaso periodas, kurio metu atsirado dinozaurai, prasidėjo maždaug prieš 251 mln. metų). Šis laikotarpis buvo biologinės įvairovės pakilimo ir nuosmukio epocha, kurioje vyko naujų rūšių sprogimas, padėjęs pradžią visoms šiuolaikinėms gyvūnų grupėms.

Phlesch Bubble, Royal Ontario Museum/0b1-isoxys-turntable
Phlesch Bubble, Royal Ontario Museum/0b1-isoxys-turntable

Tyrėjai rašo, kad Lagerstätte gali būti retas senovinis „paleo darželio“ pavyzdys – buveinė, sukurta tik lizdams sukti ir palikuonims auginti, (subrendę gyvūnai, pasiekę tam tikrą išsivystymo lygį, išplaukia ieškoti laimės kitur). Galbūt ši teritorija buvo saugi nuo plėšrūnų arba joje buvo gausu maisto augantiems kūdikiams.

Bet kokiu atveju gyvenimas Lagerstätte akivaizdžiai klestėjo, kai įvyko katastrofa. Neaišku, kas tiksliai sukėlė masinę žūtį šioje vietoje – galbūt audra, dėl kurios į jūrą pateko nuosėdos, arba staigus deguonies kiekio sumažėjimas, spėja tyrėjai. Tačiau, kad ir kas tai būtų, nelaimė paliko itin gerai išsilaikiusių vietovės gyventojų. Tiesą sakant, kai kurie pavyzdžiai yra tokios geros būklės, kad juose yra struktūros, kurių tyrėjai niekada anksčiau nematė.

Naudodamiesi kompiuterinės tomografijos skenavimu, mokslininkai galės sukurti šių struktūrų 3D modelius. Be to, kadangi čia saugoma tiek daug lervų ir iš dalies išsivysčiusių tų pačių gyvūnų grupių egzempliorių, ši vieta taip pat papildys gyvūnų vystymosi istorijoje esamas spragas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius