Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Paukščių Takas: 7 naujausi faktai apie mūsų kosminius namus

Giedrą vasaros naktį, kur nors toli nuo miesto, pakėlę akis aukštyn, matome per visą dangaus kupolą besitęsiančią žvaigždžių juostą. Senovės lietuviai ją vadino „žąsų“, „gervių“, „vėlių“, o šiandieną dažniausiai tai vadiname Paukščių Taku. Nenoromis pasijauti išties mažas žvelgdamas į mūsų gimtąją galaktiką, kurioje susispietę laikosi nuo 200 milijardų žvaigždžių.
Paukščių Tako galaktikos schema. Mūsų galaktika gali būti bent perpus didesnė, nei manyta iki šiol
Paukščių Tako galaktikos schema. Mūsų galaktika gali būti bent dukart didesnė, nei manyta iki šiol / Rensselaer politechnikos instituto nuotr.

Nuo pat senovės Paukščių Takas skatino žmonių smalsumą, bet ir šiandien yra daugiau klausimų, nei atsakymų. Tačiau tai, ką žinome apie mūsų gimtąją galaktiką gali tikrai nustebinti.

Kas išties yra Paukščių Takas?

Senovės lietuviams galaktika priminė paukščių naudojamą taką rasti kelią į namus, Saharos gyventojams tai buvo lyg dievų kūrento nakties laužo žiežirbos, o štai Polinezijos žvejai matė debesis ryjantį ryklį. Tačiau labiausiai paplitusi legenda yra apie Heraklį, kuris tik gimęs gėrė pieną iš deivės, pamotės Heros krūties. Iš krūties išsiveržęs pienas nudažė naktinį dangų, tad galaktika anglosaksiškose kultūrose vadinama „pieno taku“ (angliškai – „milky way“, tokį pavadinimą turi ir šokoladukas).

XX amžiuje mokslininkai išsiaiškino, kad tai, ką matome danguje, nėra tik šiaip kažkoks žvaigždžių spiečius, o ištisa galaktika. Manoma, kad ji susidarė jau prieš 14 milijardų metų. Kad suprastume, kaip seniai tai yra, palyginkime su mūsų planetos gyvavimo laiku – 4,5 milijardo metų, kas jau ir taip yra nesuvokiamai daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius