-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadienį pro Žemę praskries futbolo stadiono dydžio „miestų žudikas“

Penktadienį (vasario 2 d.) „potencialiai pavojingas“ futbolo stadiono dydžio asteroidas saugiai pralėks pro Žemę ir taip prie mūsų priartės arčiausiai per daugiau nei 100 metų. Taip pat praeis bent keli šimtmečiai, kol kosminė uola vėl priartės prie mūsų, rašo „Live Science“.
Asteroidas
Asteroidas / Fotolia nuotr.

Masyvus asteroidas, pavadintas 2008 OS7, yra maždaug 271 metro skersmens ir pro Žemę praskries maždaug 2,85 mln. km atstumu, pranešė NASA Reaktyvinių variklių laboratorija (JPL). Tai daugiau nei septynis kartus toliau, nei Mėnulis skrieja aplink Žemę.

Asteroido praskriejimą galėsite stebėti ir patys – nes vasario 2 d. 20 val. Lietuvos laiku prasidės tiesioginė projekto „Virtual telescope“ transliacija. Ją stebėti galėsite čia.

Pasak JPL, pro Žemę asteroidas skries maždaug 66 000 km/h greičiu. Palyginus šios kosminės uolienos apimtį su kitų asteroidų apimtimi, galima pasakyti, kad ji yra maždaug perpus mažesnis už asteroidą Bennu, kurį NASA aplankė ir iš kurio paėmė mėginių, ir bent 70 kartų mažesnis už Vredeforto meteorą – didžiausią žinomą kosminę uolieną, kada nors pataikiusią į Žemę.

Dėl savo dydžio ir artumo prie Žemės asteroidas klasifikuojamas kaip potencialiai pavojingas, nors jis niekada nepriartės tiek, kad susidurtų su mūsų planeta, rodo JPL prognozės. Jei kosminė uola kada nors nukristų į Žemę, ji būtų pakankamai didelė, kad sunaikintų didelį miestą, pavyzdžiui, Niujorką.

Tačiau objektas nėra pakankamai didelis, kad būtų laikomas „planetos žudiku“ asteroidu, tokiu kaip Vredeforto meteoras ar kosminė uola, kuri prieš 66 mln. metų sunaikino dinozaurus.

NASA yra nustačiusi apie 25 000 potencialiai pavojingų asteroidų – nors didelė dalis jų nėra tokie dideli kaip dabar artėjantis asteroidas. Tikimybių teorija rodo, kad vienas iš tokių mirtinų asteroidų į Žemę trenkiasi kas 20 000 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius