Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pentagonas paskelbė 2021 m. NSO ataskaitą: kas joje?

Viena iš daugelio įdomybių, įtrauktų į gruodžio mėnesį Kongreso priimtą 2,3 trilijono JAV dolerių vertės išlaidų ir kovos su koronavirusu paketą, buvo nuostata, pagal kurią Gynybos departamentas ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras per pusę metų privalo pateikti neįslaptintą ataskaitą apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO) virš JAV oro erdvės.
Pentagonas
Pentagonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paaiškino tik vieną

Penktadienį pagaliau buvo paskelbta ilgai laukta pirmoji ataskaita – tiesioginis ir esminis viešai paskelbtas JAV vyriausybės pranešimas apie tai, ką pareigūnai vadina neatpažintais oro reiškiniais (NSO).

Preliminarus Pentagono darbo grupės vertinimas grindžiamas 144 UAP ataskaitų, kuriose pateikiami karinių aviatorių 2004-2021 m., bet daugiausia – pastarųjų dvejų metų, stebėjimai, apžvalga.

Iš 144 pranešimų apie tai, ką vyriausybė vadina „neatpažintais oro reiškiniais“ (UAP), tyrėjai sugebėjo paaiškinti tik vieną.

Komanda nerado įrodymų, kad šie stebėjimai būtų susiję su nežemiška gyvybe ar didele kitų užsienio valstybių, pavyzdžiui, Rusijos ar Kinijos, technologine pažanga, tačiau pripažįsta, kad tai būtų vienas iš galimų paaiškinimo variantų.

Ataskaitoje pateikiamos tokios galutinės išvados:

  • Šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad kuris nors iš objektų yra susijęs su slapta JAV ginklų programa arba kad jį sukūrė užsienio priešininkai.
  • Dauguma NSO tikriausiai buvo fiziniai objektai, nes dauguma jų buvo aptikti keliais metodais, įskaitant „radarų, infraraudonųjų spindulių, elektrooptinių, ginklų ieškiklių ir vizualinį stebėjimą“. Be to, tikriausiai egzistuoja kelios UAP rūšys.
  • Objektai, pasižymintys neįprastomis skrydžio charakteristikomis (pavyzdžiui, tie, kurie atrodė demonstruojantys pažangias technologines galimybes), taip pat galėjo „būti jutiklių klaidų, apgavysčių ar klaidingo stebėtojo suvokimo rezultatas“.
  • Kalbant apie tai, ar šie objektai kelia grėsmę, ataskaitoje teigiama, kad UAP „neabejotinai kelia“ pavojų skrydžių saugai vis labiau perpildytame danguje ir „gali kelti iššūkį“ nacionaliniam saugumui, ypač jei UAP sukūrė užsienio priešininkai.

Ataskaitoje neužsimenama apie nežemišką gyvybę ir net neužsimenama, kad kuris nors iš praneštų NSO galėtų būti nežemiškos kilmės. Tačiau tai nereiškia, kad darbo grupė atmetė tokią galimybę.

Lietuvos etnokosmologijos muziejaus fotoarchyvo nuotr./Viena iš daugelio galimų NSO klasifikacijų – pagal formą.
Lietuvos etnokosmologijos muziejaus fotoarchyvo nuotr./Viena iš daugelio galimų NSO klasifikacijų – pagal formą.

Ataskaitoje taip pat pateikti 5 galimi „Neatpažintų oro reiškinių“ paaiškinimai:

  1. Oro netvarka, įskaitant paukščius, oro balionus, dronus arba ore esančias šiukšles.
  2. Natūralūs atmosferos reiškiniai, įskaitant „ledo kristalus, drėgmę ir šiluminius svyravimus, kurie gali būti užfiksuoti kai kuriose infraraudonųjų spindulių ir radarų sistemose“.
  3. JAV sukurtos technologijos, t. y. įslaptintos technologijos, kurias sukūrė JAV.
  4. Užsienio priešininkų (Žemėje), pavyzdžiui, Rusijos, Kinijos ar kitų vyriausybinių ar nevyriausybinių subjektų, sukurtos technologijos.
  5. Kita, tarpinė kategorija, kai nepakanka informacijos, kad būtų galima nustatyti kategoriją (tai gali būti nežemiškos kilmės UAP)
Stopkadras/Taikiklyje – NSO
Stopkadras/Taikiklyje – NSO

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius