-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perseidų meteorų lietus – ne vienintelis Lietuvoje: kada laukti kito ir kokių spalvų meteorų tikėtis?

Praėjusią savaitę Lietuvos dangų nušvietė ypatingas reiškinys – meteorų lietus. Kaip pasakoja astrofizikė Renata Minkevičiūtė, dažnai žmonės daro klaidą manydami, kad tai – vienintelis meteorų lietus per metus. 15min mokslininkė atskleidė, kada reikėtų akis kelti į dangų ir kodėl „krentančios žvaigždės“ būna skirtingų spalvų.
Meteorų lietus
Meteorų lietus / 123RF.com nuotr.

Išvysti galima ir žiemą

Meteorą danguje galima pamatyti bet kurią giedrą naktį, kadangi mūsų Žemė nuolatos susiduria su tonomis kosminių uolienų, sako VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto dr. Renata Minkevičiūtė.

Tačiau kelis kartus metuose įvyksta meteorų pagausėjimas, kai per valandą jų galima pamatyti net iki 90 ar 110. Tai – meteorų lietus.

„Dauguma žmonių žino įžymųjį Perseidų meteorų lietų, bet iš tiesų meteorų lietus vyksta net kelis kartus per metus“, – pasakojo astrofizikė.

Jos teigimu, lygiai taip pat gausiai meteorai krenta ir gruodžio 13-14 dienomis per Geminidų lietų bei sausio 3-4 dienomis, kai vyksta Kvadrantidų lietus. „Tiesiog žiemą mes jau nebe taip noriai kišame nosis į lauką, nes šalta. Be to, žiemą dangus dažniausiai būna apsiniaukęs“, – pridūrė R.Minkevičiūtė.

Skirtingų spalvų meteorai

Nors žiūrėdami į dangų matome trumpus, kelias sekundes trunkančius šviesius žybtelėjimus, iš tikrųjų ne visi iš jų yra baltos ar geltonos spalvos.

Meteorų lietus įvyksta tuomet, kai Žemės orbita susikerta su sudužusio asteroido ar kometos uodegos liekanomis. Šioje vietoje pilna nedidelių dulkių ar uolienų gabaliukų – šios dalelės įlekia į Žemės atmosferą didžiuliu greičiu, nuo trinties su oru įkaista ir sužimba. Tuo tarpu žiūrint iš Žemės atrodo, kad iš dangaus nukrito žvaigždė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Spalvotas perseidas krentą į Žemę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Spalvotas perseidas krentą į Žemę

„Dažniausiai tai įvyksta labai greitai, gerai net nespėjame įsižiūrėti. Bet jeigu padarytume meteorų nuotraukų, pamatytume, kad jie spindi įvairiomis spalvomis, panašiai kaip fejerverkai“, – pasakojo astrofizikė.

Kaip ir fejerverkų spalvos priklauso nuo medžiagų, iš kurių jie sudaryti, taip ir meteorų spalvą lemia tai, iš kokių mineralų jie yra. Kuo greičiau meteoras įskrenda į Žemės atmosferą, tuo spalva intensyvesnė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Perseidų lietus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Perseidų lietus

„Atomai, įkaitę atmosferoje, jonizuojasi bei ima spinduliuoti šviesą ir spinduliuoja ją skirtinguose diapazonuose, todėl matom skirtingas spalvas“, – komentavo R.Minkevičiūtė.

Violetinę spalvą meteorui suteikia kalcis, melsvai žalią – magnis, geltonai oranžinę – natris, geltoną – geležis, raudoną – atmosferos azotas ir deguonis.

Anot mokslininkės. Perseidai yra greiti ir ryškūs meteorai, kurie įprastai po savės palieka ilgą ir ryškią „uodegą“. Perseidai gali būti įvairių spalvų – melsvai žalios, violetinės, rožinės, oranžinės ir baltos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius