-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„PlayStation Portal“ apžvalga: valdymo pultelis su ekranu ar šis tas daugiau?

Kompanija „Sony“ mėgsta stebinti ne vien kokybiškomis konsolėmis ar žaidimais joms, bet ir pačias konsoles palydinčiais įrenginiais. Naujausiu tokiu įrenginiu tapo praėjusių metų gegužę anonsuotas „Playstation Portal“, kuris parduotuvių lentynose nugulė pernai lapkričio viduryje, prieš pat kalėdinę karštinę. Taigi, kas yra nemažus lūkesčius sukėlęs „PlayStation Portal“, kokia jo paskirtis bei kokia vartotojo patirtis praleidus su įrenginiu gerą mėnesį?
„Playstation Portal“
„Playstation Portal“ / Vytauto Lukaševičiaus nuotr.

Pakuotė ir išorė

„PlayStation Portal“ mus pasiekia pailgoje ir nedaug vietos užimančioje dėžėje, kurioje viskas ypatingai saugiai supakuota. Pakuotėje randame patį įrenginį bei jo įkrovimo laidą.

Laikant įrenginį rankose jaučiasi, kad jis turi pakankamai svorio, ne per lengvas, o jo sandara tokia pat kokybiška kaip ir konsolės „PlayStation 5“ pultelių.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“

Aplink pačią konsolę patogiai išdėstyti visi svarbiausi – įjungimo ir išjungimo ar garsumo valdymo – mygtukai. Taip pat „Playstation Portal“ turi tradicinį 3,5 mm ausinių prievadą, esantį įrenginio gale. Jame integruota ir „PS Link“ technologija, leidžianti susieti įrenginį su „Sony“ ausinėmis „Pulse Explore Earbuds“ be USB laido.

Paskirtis

Prieš perkant „Playstation Portal“ – labai svarbu suprasti šio įrenginio paskirtį. Tai nėra atskira ar savarankiška nešiojama „Sony“ konsolė, bet jei kalbėti paprastai – konsolės valdymo pultelis su aštuonių colių ekranu. Trumpiau tarius tam, kad galėtume naudotis „Playstation Portal“, visuomet turės būti įjungta bei veikti ir mūsų „PlayStation 5“ konsolė, tad įrenginys neturėtų būti perkamas atskirai, o tik kaip papildomas priedas turint pačią konsolę.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“

Kai susiejame „Playstation Portal“ su savo konsole, jame atsikartoja viskas, ką darome konsolėje, todėl įrenginys neturi savo atskiros atminties ar kitokio autonomiškumo, jis tiesiog, naudojant internetą, transliuoja mūsų žaidžiamus žaidimus iš „PlayStation 5“ konsolės į mūsų mažesnį ekraną. Todėl pirmiausiai „Playstation Portal“ skirtas tiems, kas tokiam įrenginiui turi poreikį, pavyzdžiui, namie namiškiai nori per televizorių žiūrėti serialą, o jūs – žaisti norimą žaidimą, tad „Portal“ tokioje situacijoje tampa idealus kompromisas, nes jam reikia tik konsolės, televizorius gali likti išjungtas.

Ekranas

Vienas esmingiausių „Playstation Portal“ akcentų yra jo ekranas. Įrenginys gali pasigirti aštuonių colių LCD ekranu, kuris gali rodyti 1080p raišką 60 kadrų per sekundę sparta. 4K formatu veikiantys žaidimai bus sumažinti, kad atitiktų gimtąją ekrano skiriamąją gebą. Pats ekranas tikrai kokybiškas, pakankamo dydžio ir jis gerai veikia net šviečiant saulei, todėl patogus žaisti tiek vasarą dienos metu, tiek sutemus vakare.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“

Kita vertus, komfortas žaidžiant skiriasi priklausomai nuo pačių žaidimų. Pavyzdžiui, turint tokį gražų atviro pasaulio žaidimą kaip „Avatar: Frontiers of Pandora“ jis „Playstation Portal“ ekrane yra kiek suspaustas, todėl tokį žaidimą vis tiek geriau palaukti ir žaisti ant savo televizoriaus. Bet visi mažesnio masto žaidimai, pavyzdžiui, „Final Vendetta“ žaisti su „Playstation Portal“ tinka kone idealiai. Taip pat ant šio įrenginio gerai žaistis turėtų įvairūs ėjimais grįsti RPG, „indie“ žaidimai ar strategijos.

Galiausiai, kiekvieną žaidimą verta bandyti ant šio įrenginio žaisti atskirai, nes kitas pavyzdys – atviro pasaulio žaidimas „Assassin‘s Creed Valhalla“ – žaidžiant „Playstation Portal“ atrodo tikrai gerai ir persikelt savo nuotykius į kitą kambarį ar lovą labai patogu. Tiesa, vienas kiek keistas sprendimas yra ant ekrano atsirandantys laukeliai, kai norime juos paspausti atkartojant ant „PlayStation 5“ valdiklio esantį vidurinį lietimui jautrų mygtuką. „Portal“ ekranas sunkiai pasispaudžia, jei norime įjungti dažniausiai žaidimuose viduriniuoju mygtuku pasiekiamus inventorių ar žemėlapį. Galiausiai tikslą pasieksime, bet kartais teks ilgokai paspaudinėti ekraną, bandant pataikyti reikiamu kampu ar būdu. Ir šiaip patį ekraną liesti pirštais nėra smagu, nes vėliau jį tenka papildomai valyti.

Baterija

Po keliolikos įrenginio testavimo sesijų skirtingomis aplinkybėmis, galima sakyti, kad jo baterijos veikimo trukmė po pilno įkrovimo vidutiniškai siekia 5 valandas. Priklausomai nuo vartotojo ir jo naudojimosi būdo, ši trukmė gali svyruoti apie valandą į vieną ar kitą pusę. Įrenginio veikimas priklauso ir nuo to, kiek labai naudojamos jo vibracijos ar kitos papildomos funkcijos.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Playstation Portal“

„Playstation Portal“ įkrovimas vyksta su įrenginiu pridėtu laidu jungiant tiesiai į konsolę bei kraunant iš jos. Tai patogu, nes kol įrenginys krausis, tol bus galima žaisti ar naudotis „PlayStation 5“ įprastu pulteliu bei televizoriumi.

Ką galima veikti

Kadangi „Playstation Portal“ veikimo principas yra tiesiogiai transliuoti tai, ką rodo įjungta „PlayStation 5“ konsolė, mes šiuo įrenginiu galime žaisti absoliučiai visus žaidimus. Žaidimams apribojimo nėra išskyrus, žinoma, „PS VR 2“ žaidimus. Jei tik vartotojui pakanka „Playstation Portal“ ekrano dydžio, jis be jokių apribojimų gali žaisti bet ką pradedant naujausiais atviro pasaulio žaidimais ir baigiant mažais „indie“ projektais. Kita vertus, ko negalėsime su „Playstation Portal“ veikti tai žiūrėti mėgstamų serialų ar filmų naudojantis pamėgtomis transliavimo platformomis „Netflix“, „Amazon Prime“, „Apple“ ar „Disney+“. Tai reiškia, kad nusinešti „Portal“ į lovą ir prieš miegą patogiai žiūrėti mėgstamo serialo mums nepavyks. Tokiu pat principu neveikia ir programėlės „Spotify“ arba „YouTube“.

Veikimo nuotolis

Bene svarbiausias dalykas, ko reikia „Playstation Portal“ neskaitant „PlayStation 5“ konsolės yra internetas. Tam, kad užtikrintumėte įrenginio veikimą, turėsime šalia turėti tikrai gerą Wi-Fi ryšį. Norint, kad „Playstation Portal“ naudojimas būtų priimtinas, reikės bent 5 Mb/s interneto ryšio, nors „Sony“ rekomendacijos optimaliam naudojimui yra 15 Mb/s ar dar daugiau. Taigi, jei namuose neturite pernelyg greito interneto, tuomet „Playstation Portal“ transliuojamas vaizdas gali striginėti, o žaidimai taps sunkiai pažaidžiami. Kita vertus, jei po ranka turite greitą internetą, „Playstation Portal“ galėsite naudoti ir už savo namų ribų. Tam tereikės, kad konsolė būtų palikta namie poilsio režime, tuomet „Portal“ net nuotoliu galėsite ją įjungti ir žaisti. Jei konsolė bus išjungta, „Portal“ negalėsime jos įjungti.

Verdiktas

Apibendrinant, galima sakyti, kad „Playstation Portal“ yra įrenginys, sukurtas tiems, kas gerai žino ką perka ir kam reikia būtent tokios paskirties įrenginio. Tai – nėra atskira konsolė, bet būdas konsolės vaizdą padaryti mobiliu, perkelti į bet kurią kambario vietą ar žaisti tada, kai kiti šeimos nariai nori žiūrėti televizorių.

Taip pat pats įrenginys yra labai patogus laikyti rankose bei naudoti, tad norintiems tokiu būdu žaisti žaidimus savo „PlayStation 5“ konsole – tai geras pirkinys. Kita vertus, „Playstation Portal“ Lietuvoje kainuoja 270 eurų ir brangiau, tad tokia investicija šiam įrenginiui neturint konkretaus panaudojimo gali būti gerokai per didelė.

Videoapžvalgos nuoroda: www.youtube.com/watch?v=0VkJpv3Ya4U&t

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius