Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Plinkate? Laboratorijoje sukurtas naujas metodas gali jums padėti

Biologai taiko naujausius genų inžinerijos pasiekimus sprendžiant nuplikimo problemą ir kuria naujas, perprogramuotas plaukus formuojančias ląsteles, kurios galėtų atkurti žmogaus gebėjimą auginti plaukus.
Plikė
Plikė / 123RF.com nuotr.

Ląstelių perprogramavimas

Tyrėjai „MIT Technology Review“ pasakojo, kad naudoja metodus, kuriais savo laboratorijose augina žmogaus plaukų ląsteles gyvūnams. Įmonė „dNovo“ pelei užaugino tankų žmogaus plaukų kuokštą – bendrovės teigimu, tai yra žmogaus plaukų kamieninių ląstelių transplantacijos rezultatas.

Įmonės įkūrėjas biologas Ernesto Lujanas „Technology review“ teigė, kad jo bendrovė gali gaminti plaukų folikulų sudedamąsias dalis genetiškai „perprogramuodama“ įprastas ląsteles, pavyzdžiui, kraujo ar riebalų ląsteles. Reikia atlikti daugiau darbų, tačiau E.Lujanas tikisi, kad ši technologija ilgainiui padės gydyti „pagrindinę plaukų slinkimo priežastį“.

Mes gimstame su visais plaukų folikulais, kuriuos kada nors turėsime, tačiau senėjimas, vėžys, testosteronas, bloga genetinė sėkmė ir net šiuo metu aktuali COVID-19 gali sunaikinti juose esančias kamienines ląsteles, iš kurių formuojasi plaukai. Kai šios kamieninės ląstelės išnyksta, pradingsta ir jūsų plaukai. Dėl to naujasis mokslininkų tikslas – bet kurią ląstelę sugebėti paversti kamienine plauko ląstele, darant pakeitimus jos veikiančių genų schemose.

Svarbiausias proveržis įvyko 2000-ųjų pradžioje, kai Japonijos mokslininkai sukūrė paprastą formulę, kaip bet kokį audinį paversti galingomis kamieninėmis ląstelėmis, panašiomis į esančias embrione. Mokslininkai suprato, kad gali pagaminti neribotą kiekį beveik bet kokio tipo ląstelių, tarkime, nervų ar širdies raumens, rašo „Technology review“.

Tačiau praktikoje konkrečių tipų ląstelių gamybos formulė gali būti sunkiai pasiekiama, be to, iškyla problema, kaip laboratorijoje išaugintas ląsteles grąžinti į organizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius