Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Plinta naujas COVID-19 omikron atmainos potipis BA.4.6: ką apie jį žinome?

BA.4.6 omikron potipis sparčiai plinta JAV ir Jungtinėje Karalystėje.
Omikron
Omikron / 123RF.com nuotr.

Naujausiame Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros (UKHSA) informaciniame dokumente apie COVID-19 variantus pažymima, kad per savaitę, prasidėjusią rugpjūčio 14 d., BA.4.6 sudarė 3,3 proc. mėginių Jungtinėje Karalystėje.

O JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, BA.4.6 dabar sudaro daugiau kaip 9 proc. naujausių atvejų JAV. Šis variantas taip pat nustatytas keliose kitose pasaulio šalyse.

Taigi, ką žinome apie BA.4.6 ir ar turėtume nerimauti?

BA.4.6 yra omikron BA.4 potipio palikuonis. BA.4 pirmą kartą buvo aptiktas 2022 m. sausio mėn. pietų Afrikoje ir nuo to laiko paplito visame pasaulyje kartu su BA.5. Kol kas panašu, kad susirgus simptomai išlieka tokie patys kaip kitų omikron potipių.

Nėra visiškai aišku, kaip atsirado BA.4.6, tačiau gali būti, kad tai rekombinantinis variantas. Rekombinacija įvyksta, kai du skirtingi SARS-CoV-2 (viruso, sukeliančio COVID-19) variantai tuo pačiu metu užkrečia tą patį asmenį, rašo „Science Alert“.

Nors BA.4.6 daugeliu atžvilgių bus panašus į BA.4, jame yra mutacija viruso paviršiaus baltyme, kuris leidžia jam patekti į mūsų ląsteles.

Ši mutacija R346T buvo pastebėta ir kituose variantuose, be to, yra susijusi su imuninės sistemos vengimu, t. y. ji padeda virusui išvengti antikūnų, gautų po skiepijimo ir ankstesnės infekcijos, rašo CNN.

Laimei, omikron infekcijos paprastai sukelia ne tokias sunkias ligas, tad tikimasi, kad tai bus taikoma ir BA.4.6. Iš tiesų, kol kas nėra pranešimų, kad šis variantas sukeltų sunkesnius simptomus.

Tačiau taip pat žinome, kad omikron atmainos potipiai paprastai yra labiau užkrečiami nei ankstesni variantai. Panašu, kad BA.4.6 dar geriau išvengia imuninės sistemos nei šiuo metu dominuojantis BA.5.

Oksfordo universitetas pranešė, kad žmonėms, gavusiems tris originalios „Pfizer“ COVID-19 vakcinos dozes, atsakas į BA.4.6 gamina mažiau antikūnų nei į BA.4 ar BA.5. Tai kelia nerimą, nes leidžia manyti, kad COVID-19 vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš BA.4.6.

Tačiau BA.4.6 gebėjimas išvengti imuniteto gali būti iš dalies pašalintas naujomis dvivalentėmis stiprinamosiomis vakcinomis, kurios kartu su originalia SARS-CoV-2 paderme nukreiptos būtent prieš omikron atmainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius