Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedami vakcinos nuo ŽIV testavimai su žmonėmis

Oksfordo universiteto mokslininkų sukurtas vakcinos nuo ŽIV prototipas pasiekė I fazės klinikinius tyrimus – testuojant vakciną pradėta skiepyti žmones.
Raudonas kaspinas – tarptautinis paramos, prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis
Raudonas kaspinas – tarptautinis paramos, prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis / 123RF.com nuotr.

Veikia kitu būdu

Tyrimo, pavadinto HIV-CORE 0052, tikslas – įvertinti mozaikinės vakcinos „HIVconsvX“, skirtos įvairiems ŽIV-1 variantams, saugumą, toleravimą ir imunogeniškumą.

Trylika sveikų, ŽIV neigiamų 18-65 metų amžiaus suaugusiųjų, kuriems, kaip manoma, nėra didelės infekcijos rizikos, iš pradžių gaus vieną vakcinos dozę, o po keturių savaičių – papildomą dozę.

Tyrimas yra Europos AIDS vakcinos iniciatyvos (EAVI2020), tarptautinio bendradarbiavimo mokslinių tyrimų projekto, kurį finansuoja Europos Komisija pagal sveikatos mokslinių tyrimų ir inovacijų programą „Horizontas 2020“, dalis.

Oksfordo universiteto Džennerio instituto vakcinų imunologijos profesorius ir pagrindinis šio tyrimo tyrėjas Tomáš Hanke pranešime spaudai komentavo, kad „veiksmingos vakcinos nuo ŽIV nepavyko sukurti 40 metų. Šis tyrimas yra pirmasis iš daugelio naujos vakcinos strategijos vertinimų, skirtų ŽIV neigiamų asmenų profilaktikai ir ŽIV užsikrėtusių žmonių gydymui“.

Dauguma kandidatų į ŽIV vakcinas veikia sukeldami B ląstelių gaminamus antikūnus, o „HIVconsvX“ skatina imuninės sistemos patogenus naikinančias T ląsteles, nukreipdamas jas į pažeidžiamas ŽIV sritis – „Achilo kulną“, būdingą daugeliui ŽIV variantų.

NVSC inf./Užsikrėtusiųjų ŽIV pasiskirstymas pagal galimą užsikrėtimo būdą
NVSC inf./Užsikrėtusiųjų ŽIV pasiskirstymas pagal galimą užsikrėtimo būdą

Dr. Paola Cicconi, Oksfordo universiteto Džennerio instituto vyresnioji klinikinių tyrimų mokslinė bendradarbė ir vyriausioji tyrimo tyrėja, sakė: „Apsisaugoti nuo ŽIV labai sudėtinga, todėl svarbu išnaudoti imuninės sistemos antikūnų ir T ląstelių apsauginį potencialą.“

AIDS užbaigimo strategija

Šiuo metu ŽIV prevencijai daugiausia dėmesio skiriama elgsenos ir biomedicininėms intervencinėms priemonėms, tokioms kaip savanoriškas medicininis vyrų apipjaustymas, prezervatyvų naudojimas ir antiretrovirusiniai vaistai, vartojami prieš užsikrėtimą.

2016 m. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos nustatytas skubus tikslas– 2020 m. sumažinti naujų ŽIV infekcijos atvejų skaičių iki 500 000 per metus.

Net ir platesniame antiretrovirusinio gydymo ir prevencijos didinimo kontekste ŽIV-1 vakcina išlieka geriausiu sprendimu ir, tikėtina, pagrindiniu bet kurios AIDS epidemijos užbaigimo strategijos komponentu.

123RF.com nuotr./ŽIV testas
123RF.com nuotr./ŽIV testas

Tyrėjai tikisi, kad ŽIV-CORE 0052 tyrimo rezultatus galės pateikti iki 2022 m. balandžio mėn. Taip pat planuojama pradėti panašius tyrimus Europoje, Afrikoje ir JAV.

15min primena, kad nuo 2018 m. Lietuvoje ŽIV turintys pacientai gydomi nemokamai, gydymas yra skiriamas nedelsiant – nesvarbu, kiek apsauginių imuninės sistemos ląstelių (CD4) yra organizme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius