Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda antrasis Health Tech akseleratorius – sveikatos inovacijos Lietuvoje įgauna pagreitį

Prieš metus pradėtas Health Tech akseleratoriaus projektas, sėkmingai subūręs sveikatos srities inovatorius, tęsia savo misiją ir šiemet. Jau šiandien startuoja antroji nuotolinė programa, skirta kurti ir įgyvendinti novatoriškas idėjas - nuo išmanių sprendimų sergantiems retomis ligomis iki bekontakčio širdies ritmo matuoklio, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Health Tech
Health Tech / Rūtos Verseckaitės nuotr.

Per pastaruosius metus nuo pirmojo akseleratoriaus pradžios startuoliai sėkmingai tobulina kuriamus produktus ir juos jau išbando su pacientais. Štai sergantiems celiakija kuriamas glitimo biojutiklis, parodantis, ar patiekale yra gliuteno. Kita komanda dirba prie asmeninio diabetu sergančių pacientų asistento, padedančio pacientams gyventi kokybišką gyvenimą sergant šia liga.

Medikai siekia pokyčių

Health Tech akseleratoriaus įkūrėja Justina Klyvienė džiaugiasi projekto sėkme ir sako, jog šiemet sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus - daugiausia sveikatos srities atstovų.

Rūtos Verseckaitės nuotr./Health Tech
Rūtos Verseckaitės nuotr./Health Tech

„Nors tai antras akseleratorius, jo svarbą ir palaikymą jautėme nuo pat pirmų dienų. Šiemet sulaukėme daugiau nei 200 registracijų - iš jų dauguma sveikatos sektoriaus ir technologijų profesionalai. 67% dalyvių yra gydytojai ir slaugytojai, suformuotos 27 komandos. Tai tik įrodo, kad Lietuvoje netrūksta motyvuotų, entuziastingai nusiteikusių talentų, o mes savo ruožtu džiaugiamės galėdami jiems suteikti reikalingas žinias turimoms idėjoms įgyvendinti“.

Kaip J.Klyvienė sako, sveikatos priežiūros atstovai yra pirmieji, susiduriantys su iššūkiais ir tuo pačiu turintys idėjų, kaip juos spręsti.

„Vis geriau suprantame inovacijų ir naujovių svarbą - ypač sveikatos sektoriuje. Niekas kitas geriau nei patys specialistai, kasdien susiduriantys su įvairiomis sveikatos apsaugos problemomis, neišpręs kylančių iššūkių. Sukūrėme Health Tech akseleratorių, kad kiekvienas turintis idėją, kaip sumažinti susirgimų skaičių ar pagerinti paciento kelionę, galėtų ją imti ir įgyvendinti“ - teigia J.Klyvienė.

Organizatorių nuotr./Sveikatos apsaugos viceministras Olegas Niakšu
Organizatorių nuotr./Sveikatos apsaugos viceministras Olegas Niakšu

Ar pacientai pasiruošę naujovėms?

Kokybiškas ligų gydymas ir didesnis dėmesys pacientams - toks kiekvienos pažangios medicinos tikslas. Tik ar pacientai yra prisijaukinę išmaniąsias technologijas ir pasiruošę nuotolinėms gydytojų konsultacijoms, kurių ateityje tik daugės? Sveikatos apsaugos viceministras dr. Olegas Niakšu teigia, kad Lietuva išgyvena pereinamąjį laikotarpį ir pažangių sveikatos technologijų integracija netolimoje ateityje taps įprastu ir kasdieniu reiškiniu paciento kelionėje.

„Sveikatos sistema stovi ant pokyčių slenksčio – telemedicina, dirbtinis intelektas, genomika, robotika, personalizuota medicina ir kitos inovatyvios sritys tampa realybe ir jau teikia apčiuopiamą naudą pacientams. Inovatyvus požiūris į mediciną persikelia į gyvenimą ir Lietuvoje.

Šiuo metu ministerija su partneriais jau planuoja projektus, kurie įgalins dirbtinio intelekto panaudojimą tiek pacientų gydymui, tiek moksliniam darbui. Tikiu, kad tokie projektai sustiprina bendradarbiavimą tarp medicinos, verslo ir viešojo sektorių vardan didesnės pacientų gerovės” - dalinasi Sveikatos apsaugos ministerijos viceministras dr. Olegas Niakšu.

Organizatorių nuotr./Kauno Klinikų Direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis
Organizatorių nuotr./Kauno Klinikų Direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis

Svarbą mainytis žiniomis ir bendradarbiauti skirtingų profesijų ekspertams pabrėžia ir vienos didžiausių Lietuvos ligoninių atstovas. Kaip teigia Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai prof. Kęstutis Stašaitis, Health tech akseleratoriaus iniciatyva reikalinga norint suspėti sveikatos sektoriui žengti koja kojon su kasdien besikeičiančiomis technologijomis: „Siekiant išlaikyti nuolatinių pokyčių tempą sveikatos priežiūros sektoriuje, būtinas nuolatinis mokymasis ir bendradarbiavimas tarp skirtingų sričių specialistų.

Health Tech akseleratoriaus iniciatyva yra reikšmingas žingsnis šia linkme, suteikiantis progą skirtingų sričių ekspertams kurti sveikatos inovacijas ir ieškoti naujų būdų užkirsti kelią ligoms, užtikrinti dar efektyvesnį kiekvieno paciento gydymą”.

Septynių savaičių trukmės sveikatos inovacijų programa subūrė daugiau nei 180 sveikatos technologijų ir inovacijų entuziastų - gydytojų, slaugytojų, medicinos sektoriaus darbuotojų, informacinių technologijų ir dizaino žinovų, komunikacijos specialistų, medicinos technologijų profesionalų ir mėgėjų. Dirbdami kartu su komandomis jie kurs įvairius sveikatos srities inovacijų sprendimus - nuo prevencijos, skaitmenizacijos, dirbtinio intelekto panaudojimo iki gydymo.

Sveikatos technologijų akceleratoriaus programoje dalyvius mokys ir konsultuos patyrę ne tik Lietuvos, bet ir užsienio sveikatos technologijų, verslo, finansų ir inovacijų ekspertai. Programos metu dalyviai įgis žinių ir įgūdžių, reikalingų inovatyvioms sveikatos technologijoms kurti, plėtoti, finansuoti ir eksportuoti į užsienio rinkas.

Plačiau apie projektą galite sužinoti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius