-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie Antarktidos rastas prieš 106 metus nuskendęs legendinis „Endurance“ laivas

Ernesto Henrio Shackleton laivo „Endurance“ buvimo vieta buvo viena didžiausių jūrų paslapčių nuo tada, kai 1915 m. laivas įstrigo lede ir nuskendo. Ilgą laiką buvo manoma, kad šio poliarinių tyrinėjimų simbolio, nuskendusio Vedelio jūroje, atrasti neįmanoma dėl atšiaurios Antarktidos aplinkos. Bet praėjus 106 metams po laivo dingimo, jo nuolaužos pagaliau buvo pastebėtos.
„Endurance“ laivo nuolaužos
„Endurance“ laivo nuolaužos / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip pranešė paiešką rėmęs Folklendų jūrų paveldo fondas (Falklands Maritime Heritage Trust, FMHT), laivo nuolaužos rastos 3008 metrų gylyje po Vakarų Antarktidoje esančia Vedelio jūra.

Prieš mėnesį prasidėjusi ekspedicija „Endurance22“, kurios tikslas – surasti, ištirti ir nufilmuoti laivo nuolaužas, buvo sėkminga. Radinys buvo aptiktas šeštadienį, per 100-ąsias E.Shackletono laidotuvių metines, rašo „Live Science“.

„Tai svarbus įvykis poliarinėje istorijoje“, – pareiškime sakė paieškos ekspedicijos vadovas Mensunas Boundas. „Esame priblokšti laimės, kad mums pavyko rasti ir užfiksuoti laivo vaizdus.“

Istorija, pavirtusi jūrų legenda

E.Shackletono bandymas perplaukti Antarktidą yra epinė istorija apie drąsą ir akistatą su išbandymais herojiniame Antarktidos tyrinėjimų amžiuje.

1914 m. laivas „Endurance“ išplaukė į Antarkties vandenis, tačiau po metų įstrigo lede ir dreifavo kelis mėnesius, kol buvo sutraiškytas. Kai kurie jo vyrai ilgus mėnesius dreifavo ant ledo lyčių, kol pasiekė negyvenamas Pietų Šetlando salas. E.Shackletonas ir dar penki žmonės nedidele valtimi pasiekė Pietų Džordžijos salą ir galiausiai išgelbėjo kitus, paliktus užnugaryje.

Wikipedia.org nuotr./Ledų sutraiškytas Ernesto Shackletono laivas „Endurance“ prieš jam nuskęstant
Wikipedia.org nuotr./Ledų sutraiškytas Ernesto Shackletono laivas „Endurance“ prieš jam nuskęstant

Tačiau rastas „Endurance“, nepaisant patirtų išbandymų, atrodo nepaprastai gerai išsilaikęs.

Nesėkmingos paieškos

Laivo nuolauža yra vos už kelių šimtų mylių nuo Antarktidos krantų. Regioną dažnai visiškai dengia ledas, todėl ankstesnės paieškos buvo nesėkmingos.

Tačiau dabar paieškos ekspedicijai pasisekė. Praėjusį mėnesį užfiksuotas mažiausias Antarktidos jūros ledo plotas per visą palydovų naudojimo laikotarpį, kuris tęsiasi nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio, pranešė BBC.

Wikipedia.org nuotr./Išsigelbėję Ernesto Shackletono įgulos nariai Dramblių salos pakrantėje
Wikipedia.org nuotr./Išsigelbėję Ernesto Shackletono įgulos nariai Dramblių salos pakrantėje

„Sėkmingai užbaigėme sudėtingiausią pasaulyje laivo nuolaužų paiešką, kovodami su nuolat besikeičiančiu jūros ledu, pūga ir iki -18 C nukritusia temperatūra“, – „BBC News“ sakė paieškos ekspedicijos vadovas Johnas Shearsas. „Mums pavyko pasiekti tai, ką daugelis žmonių laikė neįmanomu“.

Laivo „Endurance“ nuolaužas surado hibridinė povandeninė transporto priemonė „Saab Sabertooth“, kurią valdė laivo „Agulhas II“ operatoriai.

Pasak FMHT, paieška truko dvi savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius