Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prie Encelado šiaurinio ašigalio rasta šviežio ledo

Naujame Saturno palydovo atvaizde matosi, kad jo ledinis paviršius atsinaujina ne tiek pietų ašigalio rajone, bet ir toli šiaurinėse poliarinėse srityse.
Infraraudonojo spektro „Cassini“ zondo nuotraukose matoma, kad šviežio ledo Encelade yra ne tik ties pietiniu, bet ir ties šiauriniu ašigaliu
Infraraudonojo spektro „Cassini“ zondo nuotraukose matoma, kad šviežio ledo Encelade yra ne tik ties pietiniu, bet ir ties šiauriniu ašigaliu / NASA nuotr.

Nauodami archyvinius „Cassini“ zondo, 13 metų veikusio Saturno sistemoje, padarytus atvaizdus, astronomai sudarė naują kompozitinį Encelado atvaizdą. Jame detaliausiai matomas palydovo reljefas ir tai, kad šiaurinį pusrutulį dengiantis ledas ten atsirado visai neseniai: Enceladas tebelieka vulkaniškai labai aktyvus. Apie tai JAV ir Prancūzijos mokslininkai rašo naujame žurnalo „Icarus“ numeryje publikuotame straipsnyje.

„Cassini“ zonde sumontuotas VIMS spektrometras registravo Saturno, jo žiedų ir palydovų spinduliavimą regimaųjų ir infraraudonųjų spindulių spektre. Šie duomenys, papildyti ISS kamerų nuotraukomis, tapo naujo detalaus Encelado vaizdalapio pagrindu. Enceladas yra vienas iš stambiausių Saturno palydovų ir vienintelis, kuriame užfiksuotas geologinis aktyvumas. Jo kone sniego baltumo paviršių dengia storas vandens ledo sluoksnis, po kuriuo, manoma, yra gilus skysto vandens vandenynas.

Tai, be viso kito, rodo ir pietų ašigalio rajone iš po ledo trykštantys geizeriai. Ši aktyvi sritis itin ryškiai matoma IR spindulių diapazone, kaip kontrastingos „tigrinės juostos“ Encelado paviršiuje. Šiaurės poliariniuose regionuose ne tokios ryškios, bet visgi pastebimos, dėmės rodo, kad ir čia ledas atsirado gan neseniai. Čia irgi gali trykšti geizeriai, tačiau įmanoma ir tai, kad šiauriniuose rajonuose ledo atsinaujinimas vyksta kitaip: pavyzdžiui, per ledo plutos plyšius išspaudžiant medžiagą.

VIDEO: Saturn's moon Enceladus: Fresh ice indicated in new infrared views

„IR diapazonas parodė: paviršius aplink pietų ašigalį visai jaunas, kas nelabai ir stebina, nes čia vyksta medžiagos išmetimas, – pastebi darbo bendraautorius iš Nanto universiteto Prancūzijoje Gabrielis Tobie. – Tačiau dabar, turėdami IR duomenis, galime pažvelgti į netolimą praeitį ir konstatuoti, kad vienas nemenkas šiaurinio pusrutulio regionas irgi atrodo jaunai. Gali būti, kad geologiniais mastais ne taip seniai, jis irgi buvo aktyvus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius