Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pudeliai protingi, o koliai draugiški? Mokslininkai sako, kad šuns elgesį nulemia ne veislė

Šunų veislės nuo seno apibūdinamos pagal tam tikrą elgesį ir temperamentą, tačiau, kaip bebūtų keista, naujas genetinis tyrimas rodo, kad vien tik veislė gana netiksliai nusako šunų elgesį, rašo portalas „ScienceAlert“.
Monika Šalčiūtė pristato savo augintinį - Akita Inu veislės šunį, vardu Nino Persikas
Akita Inu veislės šuo, vardu Nino Persikas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ištyrę 2155 šunų genomus, apimančius 78 grynaveisles veisles ir mišrūnus, mokslininkai rado labai nedaug genetinių variantų, kurie galėtų paaiškinti įprastą šunų elgesį.

Elgsenos bruožai buvo nustatyti remiantis daugiau nei 18 tūkst. grynaveislių šunų savininkų apklausos atsakymų.

Galiausiai autoriai nustatė 11 šunų genomo vietų, kurios yra glaudžiai susijusios su elgsenos ypatybėmis, pavyzdžiui, kaip tiksliai šuo laikosi nurodymų arba kaip stipriai loja. Tačiau nė viena iš jų nebuvo būdinga konkrečiai šuns veislei.

Iš tikrųjų veislės ypatumai galėjo paaiškinti tik 9 proc. elgesio tarp atskirtų šunų veislių skirtumų, be to, joks elgesio bruožas nebuvo būdingas tik vienai šunų veislei.

Šuns amžius ir lytis buvo stipresni elgesio prognozės rodikliai.

„Dauguma elgsenos bruožų, kuriuos laikome konkrečių šiuolaikinių šunų veislių savybėmis, greičiausiai atsirado per tūkstančius metų trukusią evoliuciją nuo vilkų, laukinių šunų, prijaukintų šunų ir galiausiai šiuolaikinių veislių. Šie paveldimi požymiai atsirado prieš tūkstančius metų iki mūsų sampratos apie šiuolaikines šunų veisles“, – „ScienceAlert“ cituoja Elinorą Karlsson, Masačusetso universitete tyrinėjančią lyginamąją genomiką.

Dauguma šunų veislių, su kuriomis susiduriame šiandien, buvo išskirtos tik per pastarąjį šimtmetį ar du, šunis atrinkus pagal jų išvaizdą ar fizines savybes.

Sudėtingesni bruožai, tokie kaip elgsena, atsiranda dėl daugybės smulkių genų, sąveikaujančių tarpusavyje ir su aplinka, todėl neabejotinai gali būti paveldimi iš kartos į kartą. Tačiau, mano mokslininkai, šiuolaikiniai augintinių savininkai greičiausiai neturėjo tiek laiko, kiek mūsų protėviai, kad padarytų didelę įtaką šiandien žinomoms šunų veislėms.

E.Karlsson ir jos kolegos sugebėjo aptikti tik nežymių genetinių elgsenos skirtumų tarp atskirų šunų veislių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius