-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkamės siurblį robotą: „Neato Botvac D5 Connected“

Per šešerius metus pripratus prie švarių grindų, kurias kiekvieną dieną išvalo siurblys robotas, gyvenimas po jau nebegarantinio įrenginio gedimo tampa labai nemielu ir dulkėtu. Tad atsirado būtinybė imtis tyrimo – kaip per tą laiką patobulėjo robotai-siurbliai ir kuris iš jų yra pats geriausias.
Neato Botvac D5 Connected
Neato Botvac D5 Connected / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Beieškant naujo namų švaros sargo pirmuoju bandomu įrenginiu tapo parduotuvės „Roboshop“ paskolintas „Neato Botvac D5 Connected“. Jeigu robotas-siurblys jums yra iki šiol neatrastas civilizacijos kūrinys, tai nenuostabu, jeigu „Neato“ pavadinimo iki šiol negirdėjote – tai yra labai specializuotas gamintojas. Tačiau robotų siurblių naudotojams šis vardas yra puikiai žinomas. Galima sakyti, kad tai yra viena iš dviejų šioje rinkoje dominuojančių (kitas - „iRobot“) įmonių. Netgi „Samsung“, su visais korėjiečių rinkodaros ir inžinerijos pajėgumais, kol kas senbuviams lyderiams prilygti negali.

Senasis į robotų rojų jau iškeliavęs robotas-siurblys taip pat buvo pagamintas „Neato“, todėl bandomasis robotas atrodė ganėtinai pažįstamas. Bet tik iš pirmo žvilgsnio. Iš esmės nepakitusi liko tik D raidę primenanti siurblio forma.

Keli metai inžinierių darbo ir didėjanti konkurencija vis tankiau apgyvendinamoje , augančioje rinkoje lemia neišvengiamą tobulėjimą. Tad visai natūralu, kad naujesnės kartos siurbliai tapo prijungiamais prie interneto (tą išduoda ir pavadinimo dalis „Connected“). Bet tai – tik labiausiai į akis krentantis patobulinimas. Kiti tampa akivaizdūs pasinagrinėjus šiek tiek giliau.

Tad apie viską iš eilės ir išsamiau.

Naujajame (santykinai naujajame – prekyba juo pradėta dar 2016 m. pabaigoje) „Neato“ gaminyje atsirado šoninis šepetėlis, kuris panaikina tą erzinančią „5 cm dulkių juostą“ kuri iki šiol juosė visas sienas ir baldų kojeles. Didžiulis privalumas.

Gerokai padidinta šiukšlių rezervuaro talpa – šiaip pokytis yra teigiamas, tačiau jo svarba nėra didelė, nes įprastai rezervuaras vis vien turi būti tuštinamas kasdien, na, o kad jis užsipildytų bevalant maksimalų apskaičiuotą plotą, tai jau reikia būti gerokai apsišiukšlinusiu žmogumi. Be to, didesnis rezervuaras reiškia didesnę riziką apteršti plotą aplink šiukšliadėžę rezervuaro tuštinimo metu.

Garsas. Vos įjungus siurblį ausis aplankė tikra palaima. Nežinia, ką ir kaip pakeitė „Neato“, bet naujasis siurblys veikia nepalyginamai tyliau už senolį ir tai labai džiugina – senojo siurblio tiesiog nejungdavome tuo metu, kai namie būdavo žmonių, nes valanda jo keliamo triukšmo buvo tikrai pakankamai nemaloni. Naujasis siurblys taip neerzina, todėl jį galima įjungti ir tada, kai šeima jau grįžta namo, o siurblys dėl kokios nors priežasties tą dieną nebuvo išvažiavęs į darbą (o taip kartais nutinka). Taigi, privalumas didelis.

Traukimo galia, deja, sumažėjo. Galimai tai yra sietina su garso sumažėjimu. Mažesnė siurbimo galia yra pilnai pakankama namuose, kur visos grindys yra lygios (lentos, laminatas, linoleumas ar kas nors panašaus), tačiau tikrai nebepakankamas, kai reikia siurbti kilimus – net ir trumpus, šiurkščius, į kuriuos teoriškai neturėtų stipriai įkibti gyvūnų plaukai. Todėl, tarkime, koridoriaus kilimėlis atrodė toli gražu ne toks švarus, kokį jį palikdavo senolis „Neato Signature XV“. Taigi, priklausomai nuo grindų dangos, tai arba visiškai ne trūkumas, arba labai rimtas trūkumas.

Valdymas yra turbūt didžiausias naujojo siurblio privalumas. Šis aparatas jau yra ir išmaniųjų namų, ir daiktų interneto dalis – jeigu ankstesniuose siurbliuose siurbimas būdavo suplanuojamas iš anksto, sudarant kassavaitinį valymo grafiką (na, ir turint galimybę įjungti valymą rankiniu būdu), tai dabar jį galima valdyti išmaniąja programėle, iš bet kurios pasaulio vietos. Svarbu tik, kad namie veiktų „Wi-Fi“ ryšys, o kišenėje būtų išmanusis telefonas.

Be to, išmanioji programėlė šeimininką informuoja apie tai, kurios namų vietos tą dieną buvo išsiurbtos, o kurias dėl kokių nors kliūčių siurblys praleido. Arba, jeigu siurblys užstrigo, visada žinosite, kurioje namų vietoje yra jį sučiupę spąstai. Taip pat į programėlę gausite pranešimus apie tai, kad šiukšlių rezervuaras pripildytas arba kad laikas išvalyti filtrą.

Beje, dėl to, kad valdymas perkeltas į telefoną, gamintojai šiame modelyje apskritai atsisakė atskiro ekranėlio montavimo. Tai yra gerai – mažesnė gedimų galimybė (internete teko matyti ne vieną skundą dėl nebeveikiančio ekranėlio, o ir pačiam teko naudotis garantine ekranėlio keitimo paslauga). Kita vertus, ryšio moduliai tikriausiai taip pat nėra visiškai negendantys, todėl lyginant su senuoju modeliu sugesti galinčių elektroninių mazgų gal ir visai nesumažėjo.

Bet štai potencialių mechaninių gedimo taškų veikiausiai dabar mažiau. Ankstesniame siurblio modelyje į vietas, kur siurbimo metu trintis didžiausia (ties besisukančio šepečio tvirtinimo taškais), kažkokiu būdu sugebėdavo pateki šuns plaukų, kurie trintį dar labiau padidindavo ir įkepdavo į plastikines detales. Dabar šio šepečio konstrukcija yra visai kitokia ir galima tikėtis, kad kepančių plaukų efekto bus išvengta, tačiau bandomasis siurblys namus valė kiek daugiau nei savaitę – per trumpai, kad būtų galima neabejojant pasakyti, jog ši problema tikrai pašalinta.

Dar vienas svarbus "Neato" privalumas (ne tik šios, bet ir senesnių kartų) – navigacijos po siurbiamas patalpas metodas. Kuomet kai kurių kitų gamintojų siurbliai savo judėjimo kryptį po susidūrimo su bet kokia kliūtimi pasirenka atsitiktinai, „Neato“ siurbliai visuomet „žino“ kur yra ir pradėdami darbą pirmiausia apvažiuoja valomos patalpos perimetrą, o vėliau zigzagu apvažiuoja visą jos plotą. Toks sistemingas valymas užtikrina, kad be siurblio dėmesio nebus paliktas nė centimetras.

VIDEO: Dulkių siurblys robotas: ar jis tikrai išsiurbia visą plotą?

Itin malonu tai, kad gamintojas pasirūpino aiškiau informuoti naudotojus, kokiu dažniu reikia valyti filtrą, kaip dažnai reikia keisti akumuliatorių. Vartotojas informuojamas ir lipdukais, esančiais po šiukšlių rezervuaru, ir pranešimais į siurblio programėlę. Na, čia logiška: pasirūpinkite siurbliu, ir jis pasirūpins jūsų namų švara. O jeigu norite, kad siurblys namų švara rūpintųsi ilgiau, štai vienas patarimas: tai yra vienas iš nedaugelio produktų, kuriems išplėstinis garantinio aptarnavimo laikotarpis (už santykinai nedidelį garantinį mokestį) gali gerokai pailginti ir tarnavimo trukmę, nes, deja, šie robotai tikrai nėra tokie ilgaamžiai, kaip sovietmečio „Audros“, o jau po kelių dienų naudojimo išsivysto tokia priklausomybė nuo jų, kad be roboto gyvenimas būna nebe mielas. Ypač jeigu namus plaukais ir kitokiais nešvarumais nuolat papildo augintiniai.

Taigi, kol kas apie 720 eurų kainuojantis „Neato Botvac D5 Connected“ yra labai stiprus kandidatas tapti naujuoju namų siurbliu. Tačiau sprendimas bus priimtas tik po kur kas platesnės skirtingų robotų privalumų ir trūkumų – kito siurblio apžvalgą ketiname publikuoti po dviejų savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius