Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reta komplikacija: JAV vėžiu susirgęs vyras ėmė kalbėti airišku akcentu

Dėl retos prostatos vėžio formos penkiasdešimtmetis vyras staiga pradėjo kalbėti su akcentu, kuris labai priminė airišką tarmę. Šis pokytis lydėjo visą likusį gyvenimą, rašo „Science Alert“.
Vizitas pas gydytoją
Vizitas pas gydytoją / 123RF.com nuotr.

Medicininėje literatūroje yra tik du kiti pranešimai apie vėžį, sukeliantį užsienio akcento sindromą (FAS). Tai pirmasis atvejis, susijęs būtent su prostatos vėžiu.

FAS – tai neįprastas kalbos sutrikimas, dėl kurio žmogus staiga be jokios žinomos priežasties ima kalbėti su „svetimu“ akcentu. Tarimas pasikeičia taip, kad bent jau paviršutiniškai primena kitos tarmės ar kalbos skambesį.

Šis sindromas dažniausiai siejamas su insultu arba smegenų traumomis. Garsiausias atvejis nutiko 1941 m. Norvegijoje, kai moteris patyrė galvos traumą bombardavimo metu. Po kelių mėnesių ji pradėjo kalbėti su vokišku akcentu.

Naujesnis pavyzdys nutiko vos prieš kelerius metus, kai moteris iš Arizonos tiesiog pabudo kalbėdama kaip Merė Popins. Jos atveju priežastis nebuvo aiški.

Daug rečiau pasitaiko atvejų, kurie neabejotinai susiję su tam tikrais augliais. Tiesą sakant, literatūroje yra tik du kiti pavyzdžiai.

Remiantis 2008 m. paskelbtu atvejo tyrimu, šešiasdešimtmetė moteris pradėjo kalbėti su kitokiu, nenustatytu akcentu po to, kai krūties vėžys išplito į smegenis.

Panašiai nutiko penkiasdešimtmetei italei, sergančiai smegenų augliu – ji staiga pradėjo kalbėti kitokiu ritmu ir melodija.

Dauguma FAS atvejų negalima lengvai susieti su kokiu nors konkrečiu geografiniu regionu.

Paskutinis FAS atvejis buvo diagnozuotas vyrui iš JAV, sirgusiam prostatos vėžiu. Akivaizdu, kad vyras nebuvo airių kilmės ir niekada net nebuvo buvęs Airijoje. Tačiau praėjus vos 20 mėnesių po to, kai jam buvo diagnozuotas metastazavęs hormonams jautrus prostatos vėžys, jis ėmė kalbėti airiška šnekta.

Skirtingai nei ankstesniuose aprašytuose atvejuose, šio paciento smegenyse iš pradžių nebuvo jokių pastebimų auglių, nors ligai progresuojant jų atsirado.

Atsižvelgdami į laiką, gydytojai įtaria, kad paciento FAS buvo reto paraneoplastinio neurologinio sutrikimo (PNS) pasekmė. PND atsiranda, kai vėžys sukelia imuninį atsaką, kuris gali paveikti nervų sistemą.

Nepaisant chemoterapijos ir spinduliavimo, paciento vėžys toliau sparčiai progresavo, palaipsniui paralyžiuodamas vyro kūną ir, deja, galiausiai nutraukdamas jo gyvenimą. Vyras visą likusį laiką kalvėjo airiškai skambančiu akcentu.

„Šis neįprastas atvejis pabrėžia papildomos literatūros apie FAS ir PND, susijusius su prostatos vėžiu, svarbą, siekiant geriau suprasti šių retų sindromų ir klinikinės trajektorijos sąsajas“, – atvejo tyrime rašė autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius