-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir Baltarusija kenčia nuo kibernetinių atakų: kas yra „Anonymous“ ir kokia žala padaryta?

Netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą tarptautinė kibernetinių įsilaužėlių grupė „Anonymous“ paskelbė „kibernetinį karą“ Rusijai ir Baltarusijai. Per kelias dienas grupuotė valstybiniuose rusiškuose kanaluose paleido ukrainietiškas dainas, sutrikdė daugumos rusiškų propagandinių naujienų svetainių veiklą bei, kaip ji tvirtina, įsilaužė į Rusijos gynybos ministerijos duomenų bazę. Ekspertai teigia, kad tokio pobūdžio atakos yra reikšmingos, tačiau tuo pačiu jos gali sustiprinti Rusijos propagandinės mašinos pozicijas bei suteikti progą naudoti „nukentėjusios“ šalies naratyvą.
Kijevo centre patruliuoja Ukrainos pajėgų narys, dėvintis Guy Fawkes kaukę
Kijevo centre patruliuoja Ukrainos pajėgų narys, dėvintis Guy Fawkes kaukę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teisingumo ieškotojai

Ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ „Anonymous“ paskelbė pranešimą, kuriame teigė, kad smerkia Rusijos veiksmus prieš Ukrainą ir skelbia „kibernetinį karą“ Rusijos vyriausybei. Savo žodžius jie patvirtino praėjus vos pusvalandžiui nuo oficialaus pareiškimo – nulaužė Kremliaus propagandą skleidžiantį televizijos kanalą RT, kuris buvo transliuojamas ir užsienio šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje.

„Anonymous“ yra decentralizuotas tarptautinis aktyvistų ir haktyvistų judėjimas, pirmiausia žinomas dėl įvairių kibernetinių išpuolių. 2012 m. žurnalas „Time“ „Anonymous“ įvardijo kaip vieną iš 100 įtakingiausių pasaulio veikėjų, o aktyvistai patys save vadina naujojo pasaulio Robinu Hudu.

Anoniminius grupės narius viešumoje galima atskirti dėvint Guy Fawkes kaukes, kurios išgarsėjo kaip protesto simbolis po 1982 m. knygos „V for Vendetta“ ir 2006 m. jos kino adaptacijos.

„Anonymous“ aktyviai reiškiasi pasisakant prieš interneto laisvės varžymus, antipiratinius įstatymus. Jų taikiniais buvo JAV, Izraelio, Tuniso, Ugandos ir kitų šalių vyriausybės, vaikų pornografijos svetainės, autorinių teisių saugotojai, tokios korporacijos kaip PayPal, MasterCard, Visa ir Sony. Praėjusiais metais grupuotė buvo nusitaikiusi ir į Eloną Muską.

Pavogti Gynybos ministerijos duomenys, per rusiškus kanalus leistas Ukrainos himnas

„Anonymous“ prisiėmė atsakomybę už didžiąją dalį kibernetinių atakų, nukreiptų į Rusiją.

Grupuotė pranešė, kad įsilaužė į Rusijos Gynybos ministerijos duomenų bazę ir pavogė jos darbuotojų sąrašus su asmenine informacija, rašo „Unian“, o sekmadienį buvo teigiama, kad įsilaužta į Rusijos valstybinės televizijos kanalus, juose paskelbtas proukrainietiškas turinys, įskaitant patriotines dainas ir invazijos vaizdus.

Grupuotė taip pat sugebėjo įsilaužti į Ukrainą puolančių Rusijos kariuomenės dalinių koordinavimosi pokalbių kanalą ir per jį paleisti Ukrainos himną.

Kadangi grupė yra neformalus kolektyvas, sunku šias atakas vienareikšmiškai priskirti „Anonymous“. JAV kibernetinio saugumo bendrovės „Mandiant“ konsultantas Jamie Collier „The Guardian“ sakė: „Gali būti sunku tiesiogiai susieti šią veiklą su „Anonymous“, nes subjektai, į kuriuos nukreipta veikla, greičiausiai nenorės skelbti susijusių techninių duomenų. Vis dėlto kolektyvas turi tokios veiklos patirties ir tai labai atitinka jų galimybes“.

Didžiausias dėmesys – prokremliškai žiniasklaidai

Pagrindinis programišių įrankis – DDoS atakos, per kurias svetainė tampa nepasiekiama, nes jos serveriai užverčiami milžiniška apkrova. „The Guardian“ duomenimis, sekmadienio popietę DDoS atakos vis dar veikė, o oficialios Kremliaus ir Gynybos ministerijos svetainės tebebuvo nepasiekiamos.

Televizija „Russia Today“ atvirai priskyrė savo interneto svetainės problemas „Anonymous“ ir teigė, kad išpuoliai buvo vykdomi iš JAV po to, kai grupė paskelbė kibernetinį karą.

Kanalo atstovas spaudai sakė: „Po „Anonymous“ pareiškimo RT interneto svetainės tapo masinių DDoS atakų objektu iš maždaug 100 mln. įrenginių, daugiausia esančių JAV“.

Pirmadienį „Anonymous“ įsilaužė ir į kelių stambių žiniasklaidos priemonių tinklapius.

„Brangūs skaitytojai! Galbūt susidūrėte su tuo, kad pagrindiniame mūsų svetainės puslapyje rodomas antikarinis kreipimasis su programišių grupuotės „Anonymous“ logotipu. Dedame visas pastangas, kad problema būtų kuo greičiau išspręsta“, – „Telegram“ paskelbė žurnalas „Forbes“.

123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka
123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka

Taip pat buvo pranešta apie atakas prieš „Izvestija“, RBK ir rusų naujienų agentūrų tinklapius.

„Izvestija“ svetainė buvo nulaužta. Mėgindami naršyti puslapį galite susidurti su antikariniu pranešimu su programišių grupuotės „Anonymous“ logotipu. Jau dabar darome viską, ką galime, kad kuo greičiau išspręstume šią problemą“, – pareiškė redakcija.

Naudojant DDoS sistemą, panaši iniciatyva savaitgalį pradėta organizuoti ir Lietuvoje. Socialiniuose tinkluose išplito raginimas prisijungti prie internetinio puslapio „Russianwarshipgofuckyourself“ ir palikti naršyklės langą atidarytą. Tokiu būdu per prisijungusio įrenginį būtų generuojama šimtai užklausų propagandiniams Rusijos naujienų kanalams, taip perkraunant jų serverius, kol puslapiai tampa nepasiekiami.

Nors ši sistema veikia ir jos rezultatai jau pastebimi – dauguma naujienų portalų neveikia – būtina pažymėti, kad tai nėra visiškai saugu, o bet koks kibernetinių atakų vykdymas yra nusikaltimas.

Apie atsakomybę vykdant kibernetines atakas 15min priminė ir nepriklausomas ekspertas, viešųjų ryšių specialistas, Lietuvos kariuomenės atsargos karininkas kovai su dezinformacija Mažvydas Kunevičius.

Jo teigimu, vykdant tokio pobūdžio kibernetines atakas galima pasiekti trumpalaikių dezinformacijos srautų sumažėjimų, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje veiksmai gali sustiprinti agresoriaus poziciją tarp tos auditorijos žmonių, kurie yra Kremliaus informaciniame burbule, suteikiant Rusijai „įvairių informacinių naratyvų ir jų auditorijai patvirtinant, kad „Vakarai puola“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mažvydas Kunevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mažvydas Kunevičius

Ekspertas pabrėžė, kad socialinė medija išlieka vienu pagrindinių dezinformacijos pripildytu kanalu, tad kova su tuo turėtų būti prioritetas.

„Žinoma, tai yra kova su vėjo malūnais, bet jos irgi reikia“, – teigė M.Kunevičius.

Reikia orientuotis ne į kibernetines atakas prieš Rusiją, o į Rusijos vykdomų atakų identifikavimą ir Ukrainos, savų tinklų, kritinės infrastruktūros ir informacinių kanalų apsaugą.

„Mano manymu, reikia orientuotis ne į kibernetines atakas prieš Rusiją, o į Rusijos vykdomų atakų identifikavimą ir Ukrainos bei savų tinklų, kritinės infrastruktūros ir informacinių kanalų apsaugą. „Anonymous“ vykdomos kibernetinės atakos yra reikšmingos, tačiau jos gali sustiprinti Rusijos propagandinės mašinos pozicijas iškeliant Rusiją kaip „nukentėjusią“ ir stiprinant dezinformacinius naratyvus bei vidinės auditorijos palaikymą viduje“, – sakė jis.

Panašiu požiūriu vadovaujasi ir „Nord Security“ kibernetinio saugumo ekspertai. Kompanija teigė, kad kovojant su melagienomis, visų pirma, reikėtų koncentruotis į savo šalies arba šalies, kuriai norima padėti, informacine erdvę.

„Tam dažniausiai nereikia kibernetinių atakų – pakanka tokių paprastų priemonių kaip pranešimas apie neteisingą informaciją, jos neplatinimas, kalbėjimasis su draugais, kolegomis bei artimaisiais ir situacijos paaiškinimas“, –15min komentavo Laura Tyrylytė, „Nord Security“ viešųjų ryšių departamento vadovė.

Taikinyje atsirado ir Baltarusija

„Anonymous“ neilgai trukus savo atakų taikiniu pasirinko ir Rusijos sąjungininkę Baltarusiją, pranešė ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

„Anonymous“ naikina Baltarusijos bankų svetaines“, – paskelbė jie per „Twitter“ socialinį tinklą.

Pasak pranešimo, „Anonymous“ pavyko sutrikdyti trijų Baltarusijos bankų – „Priorbank“, „Belarusbank“ ir „Belinvest Bank“ – interneto svetainių veiklą.

Programišiai taip pat skelbė nulaužę ir Baltarusijos Komunikacijos ir informacijos ministerijos tinklalapį, kariuomenės ir Karinės pramonės vadovybės tinklalapius bei sutrikdę žiniasklaidos kanalų veikimą.

Kibernetinio saugumo ekspertai 15min pabrėžė, kad atakos prieš kritinę infrastruktūrą dažniausiai atneša daugiausiai žalos. Tačiau nereikia galvoti, kad Rusija ar Baltarusija yra bejėgės kibernetinių atakų fone – tai parodė praėjusią savaitę įvykusi kibernetinių nusikaltėlių grupuotės „Sandworm“ ataka, nukreipta prieš Ukrainos įstaigas, kuri, kaip manoma, buvo remiama Rusijos vyriausybės.

„Ši šalis turi pakankamai pajėgumų tiek plėtoti pažengusias kenkėjiškas programas, tiek ir organizuoti didelio masto kibernetines atakas“, – situaciją komentavo L.Tyrylytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius