Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija kopijuoja uždraustas socialines platformas: vietoj „Instagram“ – „Rossgram“

Rusijai tęsiant invaziją į Ukrainą, oportunistiški kūrėjai išleido vietinių socialinių tinklų rinkinį, kad pakeistų tokias blokuojamas arba cenzūruojamas populiarias paslaugas, kaip „Instagram“ arba „YouTube“.
Instagram
Instagram / 123RF.com nuotr.

Viliojo ir pinigais

Tarp pakaitalų galima rasti „Grustnogram“ socialinį tinklą, kuriame rusai gali skelbti juodai baltas asmenukes, taip išreikšdami „liūdesį dėl karo“, o kai kurios Rusijos valstybinės žiniasklaidos priemonės ir vyriausybinės agentūros jau pradėjo perkėlinėti savo vaizdo įrašus į „RuTube“ – „YouTube“ alternatyvą, priklausančią valstybinei „Gazprom-Media“.

Kaip rašo „The Guardian“, dar prieš karą Rusijos valdžios institucijos siūlė pinigų Rusijos influenceriams, kad jie pereitų į šią platformą. Prieš publikacijai tampant vieša, įkėlimus peržiūri moderatoriai. Tiesa, tų rusų, kurie užsiregistravę per vyriausybės svetainę ir joje pateikę paso duomenis, turinio iš anksto netikrins.

Pranešama, kad „NashStore“ – rusiškas „Google Play“ pakaitalas, kuriame naudojama „Mir“ mokėjimo sistema, vietinė „Visa“ ir „Mastercard“ alternatyva, – turėtų pradėti veikti gegužės 9 d., per Pergalės dienos šventę, kuri, valdant V.Putinui, tapo pagrindine patriotine švente.

Vietinių programėlių etalonas yra „Rossgram“, apie kurią buvo paskelbta netrukus po to, kai Rusija šio mėnesio pradžioje paskelbė „Instagram“ kūrėją „Meta“ ekstremistine organizacija.

Programėlė atrodo kaip „Instagram“ plagiatas: panaši ne tik spalvinė schema, bet ir piktogramos bei kitos prekės ženklo funkcijos. Kaip rašo „Ukrainska Pravda“, pirmiausia prieiga bus suteikta tinklaraštininkams ir investuotojams, o balandį – visiems kitiems.

„Rossgram“ kūrėjai ją vadina Rusijos atsaku į „Instagram“. Kritikai ją vadina „visišku š...“.

„The Guardian“ teigimu, tai gali pasiteisinti Rusijoje, kur vyriausybė trečiadienį paskelbė, kad pradės nepaisyti autorių teisių apribojimų, vykdydama „lygiagretaus importo“ politiką, iš esmės įteisinančią intelektinį piratavimą.

Produktų sąrašą, į kurį tikriausiai pateks filmai, televizijos laidos ir vaizdo žaidimai, sudarys Rusijos vyriausybinė agentūra.

Ekrano nuotr./Grustnogram
Ekrano nuotr./Grustnogram

Trečiadienį V.Putinas taip pat įsakė vyriausybinėms įstaigoms nutraukti užsienio operacinių sistemų, tarp kurių bus ir populiarūs „Microsoft“ produktai, užsakymus, „siekiant užtikrinti technologinį nepriklausomumą ir Rusijos ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros saugumą“. Rusijos vyriausybinėms įstaigoms nurodyta iki 2025 m. nustoti naudoti užsienio operacines sistemas, rašo „The Guardian“.

Tačiau kol kas kai kurie Rusijos pareigūnai ir net tokios agentūros, kaip Gynybos ministerija, toliau naudojasi tokiomis programomis kaip „Facebook“, nepaisant oficialaus sprendimo uždrausti jos patronuojančiąją bendrovę „Meta“.

„Grustnogram“ kūrėjas Aleksandras Tokarevas sakė, kad sukurti šią paslaugą jį įkvėpė stebėjimas, kaip diegiama „Rossgram“. Pasak jo, iš viso svetainei sukurti prireikė keturių žmonių, kurie septynias dienas dirbo šalia savo įprastų darbų.

„Idėja kilo, kai pamačiau „Rossgram“, – sakė jis vietos naujienų svetainei. „Tai buvo taip gėdinga ir juokinga, kad man kilo nenugalimas noras sukurti atsaką. Tai, žinoma, pirmiausia yra pareiškimas. Nes niekam nereikia rusiško [Instagram] analogo – tai absurdas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius