Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijai sunaikinus palydovą, Vokietija ragina stiprinti saugumą

Vokietijos vyriausybė antradienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl Rusijos raketos bandymo, kai buvo sunaikintas palydovas ir dėl to susidarė nuolaužų, keliančių pavojų orbitinėms stotims, ir paragino imtis skubių priemonių „saugumui ir užtikrintumui stiprinti“.
Horizontas
Horizontas / 123RF.com nuotr.

„Raginame visas valstybes konstruktyviai įsitraukti į šį procesą ir į atsakingo elgesio kosmose principų vystymą“, – sakoma Vokietijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Rusijos gynybos ministerija antradienį pripažino, kad neveikiantis Sovietų Sąjungos laikų palydovas „Celina D“ pirmadienį buvo sėkmingai sunaikintas orbitoje per raketos bandymą šalies gynybiniams pajėgumams stiprinti, bet neigė, kad tai sukėlė kokį nors pavojų.

Ministerija patikino, kad nuolaužos nesukėlė grėsmės orbitinėms stotims bei kosminei veiklai.

JAV pareigūnai pasmerkė Rusiją dėl „pavojingo ir neatsakingo“ raketos bandymo, per kurį buvo susprogdintas vienas iš šalies palydovų bei susidarė nuolaužų debesis, privertęs TKS įgulą atlikti išvengiamąjį manevrą.

JAV pareigūnai teigė, kad jie nebuvo iš anksto informuoti apie priešpalydovinės raketos bandymą, per kurį susidarė daugiau kaip 1 500 orbitinių nuolaužų, kurias įmanoma susekti.

„Šis neatsakingas elgesys kelia sprendimo klaidų ir eskalavimo riziką“, – sakoma Vokietijos pranešime.

„Bandymas pabrėžia riziką ir didėjančias grėsmes saugumui ir stabilumui kosmose bei skubų poreikį tarptautinei bendruomenei susitarti dėl taikaus ir ilgalaikio kosmoso naudojimo taisyklių bei priemonių, skirtų saugumui ir užtikrintumui stiprinti“, – sakė ministerija.

Pasak NASA, TKS įgula, kurią šiuo metu sudaro keturi amerikiečiai, vokietis ir du rusai, buvo pažadinta ir priversta slėptis grįžimui į Žemę skirtuose erdvėlaiviuose.

Rusijos smūgis, žymintis tik ketvirtą kartą istorijoje, kai iš Žemės buvo pataikyta į kosminį aparatą, vėl sukėlė susirūpinimą dėl intensyvėjančių ginklavimosi varžybų kosmose, apimančių viską – nuo lazerinių ginklų iki palydovų, pajėgių išstumti kitus aparatus iš orbitos.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas griežtai sukritikavo minėtą Rusijos raketos bandymą ir sakė, jog tai kelia susirūpinimą, nes parodo, kad Maskva kuria ginklus, galinčius smogti itin svarbiai infrastruktūrai.

„Tai parodo, kad Rusija dabar kuria naujas ginklų sistemas, galinčias numušti palydovus, sunaikinti svarbius kosminius pajėgumus svarbiausiai infrastruktūrai Žemėje, tokiai kaip ryšiai, kaip navigacija ar kaip išankstinis įspėjimas apie raketų paleidimus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius