-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos mokslininkų nuosprendis homeopatijai: tai – antimokslinis metodas

Kovos su pseudomokslu ir mokslinių tyrimų falsifikavimu komisija prie RMA prezidiumo pripažino homeopatiją — gydymą supermažomis preparatų dozėmis — antimoksliniu metodu, o homeopatinius preparatus – keliančiais grėsmę sveikatai. Mokslininkai rekomenduoja Sveikatos ministerijai ir gydytojams tokio gydymo metodo atsisakyti, o ant pakuočių aiškiai pažymėti jų neefektyvumą. Šis pasiūlymas teikiamas memorandume „Apie homeopatijos pseudomoksliškumą“, praneša tvrain.ru.
Vaistai
Vaistai / Photos.com

Išanalizavusi publikacijas mokslo leidiniuose ir klinikinių tyrimų ataskaitas, komisija padarė išvadą, kad homeopatijos principai prieštarauja žinomiems gamtos dėsniams, o jos efektyvumo įrodymų nėra.

Be to, kaip tvirtina ekspertai, homeopatija pavojinga sveikatai, nes ligoniai nemenkas sumas išleidžia neveikiantiems preparatams ir vengia gydymo patvirtinto priemonėmis, kurių efektyvumas patvirtintas. „Pacientams tai gali sukelti neigiamas pasekmes, įskaitant ir mirtį“, — rašoma memorandume.

Pranešimo autoriai taip pat suformulavo rekomendacijas Sveikatos apsaugos ministerijai, Federalinei sveikatos apsaugos priežiūros tarnybai, o taip pat gydytojams, žiniasklaidai ir potencialiems homeopatų pacientams.

Konkrečiai, specialistai rekomenduoja SAM nenaudoti homeopatinių preparatų ligoninėse, o taip pat žymėti tokių preparatų pakuotes užrašu apie neįrodytą jų efektyvumą. Mokslininkai taip pat pareikalavo, kad Eurazijos ekonominė komisija įvestų privalomą homeopatinių preparatų žymėjimą, nurodantį jų neveiksmingumą. Savo ruožtu gydytojams rekomenduojama informuoti pacientus apie homeopatijos neveiksmingumą ir pseudomoksliškumą ir atsisakyti homeopatinių preparatų skyrimo placebo efektui.

SSRS homeopatija nebuvo draudžiama, tačiau buvo apribota.

„SSRS homeopatija nebuvo draudžiama, tačiau buvo apribota, kaip nemokslinė praktika. Dešimtajame dešimtmetyje homeopatija sugebėjo plačiai prasismelkti į Rusijos sveikatos apsaugos sistemą. Dabar užsienio ir Rusijos homeopatinių preparatų gamintojai, naudodamiesi gyventojų neišmanymu, vykdo vis agresyvesnę homeopatinės produkcijos reklamos politiką“, — apie memorandumo atsiradimo priežastis kalba medicinos mokslų daktaras, HSE profesorius Vasilijus Vlasovas.

Ekspertų išvadą pasirašė 32 įrodomosios, eksperimentinės ir klinikinės medicinos, fizikos, chemijos, biochemijos, imunologijos, psichologijos, molekulinės biologijos, farmacijos ir biostatistikos specialistai.

Homeopatija — alternatyvi medicinos praktika, paremta supermažų dozių medžiagų, kurios didelėmis dozėmis sveikam žmogui sukelia ligos, nuo kurios gydoma, simptomus, vartojimu. Memorandumo priede išvardinti preparatai: „Oscilokokcinum“, „Anaferon“, „Impaza“, „Proproten-100“.

JAV federalinė prekybos komisija įpareigojo homeopatinių preparatų gamintojus ant pakuotės nurodyti homeopatijos nemoksliškumą.

2016 metų lapkritį JAV federalinė prekybos komisija įpareigojo homeopatinių preparatų gamintojus ant pakuotės nurodyti homeopatijos nemoksliškumą, o taip pat įspėti pirkėjus, kad šie preparatai sukurti, remiantis XVIII amžiaus teorija, nepripažįstama daugumos dabartinių medicinos ekspertų.

2016 metų lapkritį „Nacionalinė homeopatijos taryba“ pateikė ieškinį prieš žurnalą „Aplink pasaulį“, kuriame buvo homeopatiją kritikuojantis straipsnis. Pareiškime buvo tvirtinama, kad straipsnis „šmeižia homeopatijos metodą, sėkmingai taikomą daugelyje šalių jau ilgiau nei 200 metų“. Taryba bylą pralaimėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius