Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos sunaikintas JAV dronas „MQ-9 Reaper“: kuo ypatingas ir kam naudojamas?

Rusijos naikintuvo susidūrimas su JAV bepiločiu orlaiviu „MQ-9 Reaper“ virš Juodosios jūros sukėlė nuogąstavimų dėl konflikto Ukrainoje eskalavimo. Artimi Vakarų ir Rusijos orlaivių susidūrimai nėra neįprasti, tačiau antradienį įvykęs incidentas kelia pavojų, nes dėl jo JAV pareigūnams teko avariniu būdu nutupdyti droną jūroje, rašo „The Guardian“.
„MQ-9 Reaper“ dronas
„MQ-9 Reaper“ dronas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Pasak su incidentu susipažinusio JAV pareigūno, amerikiečių dronas „MQ-9 Reaper“ ir du naikintuvai „SU-27 Flanker“ veikė tarptautiniuose vandenyse virš Juodosios jūros, kai vienas iš Rusijos naikintuvų praskrido priešais bepilotį droną.

Daugiau apie susidūrimo priežastis skaitykite ČIA.

Dronai, arba bepiločiai orlaiviai (UAV), karo zonose ir aplink jas naudojami jau dešimtmečius. Štai ką žinome apie bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“.

Kas yra „MQ-9 Reaper“?

JAV karinės oro pajėgos naudoja keletą bepiločių orlaivių, iš kurių labiausiai paplitęs yra „MQ-9 Reaper“.

„MQ-9 Reaper“ yra didelis bepilotis tolimų nuotolių orlaivis, kurį gamina karinis rangovas „General Atomics“. Jį nuotoliniu būdu valdo dviejų žmonių komanda, kurią sudaro pilotas ir įgulos narys, valdantis jutiklius ir nukreipiantis ginklus.

Orlaivio ilgis – 11 metrų, o sparnų plotis – daugiau kaip 22 metrai. JAV karinės oro pajėgos teigia, kad pagrindinė jo paskirtis – „žvalgybos duomenų rinkimas“, taip pat pabrėžia jo „unikalų gebėjimą atlikti“ tikslius smūgius prieš „didelės vertės ir laiko požiūriu svarbius taikinius“.

„Reapers“ gali gabenti net 16 „Hellfire“ raketų – tai prilygsta sraigtasparnio „Apache“ turimai ginkluotei.

„Reapers“, kaip ir kiti bepiločiai orlaiviai, gali skristi 15 km aukštyje ir apie 24 valandas skraidyti virš taikinių. Todėl jie gali būti naudingi stebėjimo misijoms. Svarbiausia, kad šis orlaivis užtikrina įgulos saugumą, nes orlaivis gali būti valdomas iš saugios zonos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bepilotis lėktuvas „MQ-9 Reaper“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bepilotis lėktuvas „MQ-9 Reaper“

Per 2018 metus „MQ-9 Reapers“ JAV oro pajėgos iš viso skraidė 325 000 valandų, iš kurių 91 proc. buvo skirta kovinėms operacijoms.

Orlaivis išvysto iki 400 km/val. greitį.

Ar labai paplitę?

Bepiločiai orlaiviai reguliariai naudojami nuo 1995 m., kai „Reaper“ pirmtakas „Predator“ buvo dislokuotas NATO oro antskrydžiams Serbijoje paremti. „Predator“ išgarsėjo Irako ir Afganistano karų metu, kai per vadinamuosius „tikslius smūgius“ nusinešdavo daug civilių aukų.

2017 m. „Predator“ buvo išvestas iš rikiuotės, kai pagrindiniu JAV oro pajėgų bepiločiu orlaiviu tapo „Reaper“.

„Reuters“/„Scanpix“/Bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ angare
„Reuters“/„Scanpix“/Bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ angare

Dabar bepiločiai orlaiviai naudojami taip plačiai, kad 2017 m. JAV karinėse oro pajėgose buvo daugiau darbo vietų bepiločių orlaivių operatoriams nei bet kurios kitos rūšies pilotams. Tuo metu buvo 1000 bepiločių orlaivių pilotų, palyginti su 889 lakūnais, pilotuojančiais transporto lėktuvą C-17, ir 803 lakūnais, skraidančiais F-16 naikintuvais.

Kaip naudojami bepiločiai orlaiviai?

JAV Juodosios jūros regione dislokuoti bepiločiai orlaiviai „Reaper“ naudojami tik stebėjimui. Tačiau praėjusiais metais JAV žiniasklaida pranešė, kad JAV oro pajėgos svarsto galimybę parduoti Ukrainai senesnius bepiločius orlaivius „Reaper“. Susirūpinimas dėl slaptų technologijų perdavimo ir pavojaus, kad kai kurie iš jų bus numušti, privertė šiuos pokalbius įšaldyti.

Bepiločių orlaivių naudojimas už karo zonų ribų, kuris paspartėjo valdant buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai, buvo vertinamas prieštaringai. Tiriamosios žurnalistikos biuro (BIJ) duomenimis, per dvi B.Obamos kadencijas Pakistane, Somalyje ir Jemene iš viso buvo surengti 563 smūgiai, daugiausia bepiločiais orlaiviais, palyginti su 57 smūgiais valdant George'ui W.Bushui. BIJ apskaičiavo, kad žuvo nuo 384 iki 807 civilių gyventojų.

2019 m. tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas atšaukė B.Obamos laikų politiką, pagal kurią JAV žvalgyba privalėjo skelbti bepiločių orlaivių smūgių už karo zonų ribų skaičių, tačiau jo prezidentavimo laikotarpiu bepiločių orlaivių naudojimas dar labiau paspartėjo.

„Reuters“/„Scanpix“/Bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ angare Estijoje
„Reuters“/„Scanpix“/Bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ angare Estijoje

Kurios šalys naudoja „Reaper“?

JAV yra didžiausia „Reaper“ bepiločių orlaivių pirkėja. JAV Kongreso tyrimų tarnybos duomenimis, nuo 2007 m. karinės oro pajėgos sudarė sutartis dėl 366 „Reaper“, kurių vidutinė kaina – 28 mln. dolerių.

Jungtinė Karalystė taip pat jau kelerius metus naudoja „Reaper“ ir jo pirmtaką „Predator“ savo operacijoms remti.

Prancūzija, Italija, Ispanija, Ispanija, Indija, Japonija ir Nyderlandai taip pat naudoja bepiločius orlaivius „Reaper“.

Daugelis kitų šalių yra dislokavusios įvairių konstrukcijų bepiločių orlaivių. Pakistanas ir Turkija sukūrė savo programas.

Kinija pradėjo tiekti savo bepiločius orlaivius daugeliui šalių, įskaitant JAE, Egiptą, Nigeriją, Saudo Arabiją ir Iraką, nors ne kiekviena šalis galėjo panaudoti tai, ką nusipirko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius