-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos „Wagner“ grupė naudoja „Twitter“ ir „Facebook“ naujokų medžioklei: siūlo 2800 eurų atlygį

Rusijos „Wagner“ samdinių grupė naudojasi socialiniais tinklais „Twitter“ ir „Facebook“, kad įdarbintų medikus, bepiločių orlaivių operatorius ir net psichologus, kurie padėtų vykdyti kovos operacijas, įskaitant operacijas Ukrainoje, rodo išskirtinis tyrimas, su kuriuo susipažino „Politico“.
„Wagner“ kariai mojuojantys vėliavomis neidentifikuotoje lokacijoje
„Wagner“ kariai mojuojantys vėliavomis neidentifikuotoje lokacijoje / „AFP“/„Scanpix“

„Wagner“ grupę kontroliuoja prezidentui Vladimirui Putinui artimas verslininkas Jevgenijus Prigožinas, o grupės samdiniai veikia keliose šalyse.

Per pastaruosius dešimt mėnesių „Wagner“ darbo skelbimai šiose dviejose socialinės žiniasklaidos platformose sulaukė beveik 120 tūkst. peržiūrų, teigia Jungtinės Karalystės dezinformacijos tyrimų grupė „Logically“.

Šešiasdešimtyje pranešimų dešimtimis kalbų, įskaitant prancūzų, vietnamiečių ir ispanų, buvo dalijamasi informacija apie kovotojų, IT, vairuotojų ir medikų pozicijas, kurias neva galima užimti bendrovėje „Wagner“.

Juose taip pat buvo nurodyti kontaktiniai telefono numeriai, „Telegram“ paskyros ir reklamuojamas 240 000 rublių (2800 eurų) mėnesinis darbo užmokestis su privilegijomis, įskaitant sveikatos priežiūrą.

Nors tyrėjai negalėjo visiškai tiksliai tiesiogiai priskirti žinučių „Wagner“, žinutėse matyti milicijos ir jos rėmėjų pėdsakas.

Neaišku, kokios sėkmės sulaukė verbavimo kampanijos. Tačiau smurto kurstymas – ir Rusijos išpuolių prieš Ukrainą skatinimas – beveik neabejotinai yra atskirų „Facebook“ ir „Twitter“ paslaugų teikimo sąlygų, draudžiančių tokią medžiagą, pažeidimas.

Atskira Vakarų vyriausybės pareigūno atlikta analizė, kuria jis pasidalijo su „POLITICO“, patvirtino, kad bent du telefono numeriai, nurodyti šiuose socialinės žiniasklaidos pranešimuose, yra tiesiogiai susiję arba su „Wagner Group“, arba su Rusijos žvalgybos tarnyba.

Į prašymą pateikti komentarą „Twitter“ atsakė automatiniu kakučio emodži. Praėjusią savaitę socialinės žiniasklaidos bendrovė atsisakė Europos Sąjungos kovos su dezinformacija chartijos. Rugpjūčio 25 d. taip pat turėtų įsigalioti naujas bloko turinio įstatymas, kuriuo siekiama kovoti su neteisėtu turiniu ir melagingais teiginiais – Skaitmeninių paslaugų įstatymas (DSA). Už rimtus įstatymo pažeidimus gali būti skiriamos baudos, siekiančios iki 6 proc. įmonės pasaulinių pajamų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Facebook“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Facebook“

„Įvardijome „Wagner Group“ kaip pavojingą organizaciją, o tai reiškia, kad ji negali būti mūsų platformose“, – sakė „Meta“ atstovas spaudai. Jie pridūrė, kad bendrovė taip pat šalina turinį, kuriame „giriama ar iš esmės remiama „Wagner“.

„Wagner“ samdiniai aktyviai dalyvauja konfliktuose Malyje ir Centrinėje Afrikoje, tačiau ypač daug dėmesio skiria kovai už Rusiją nuo tada, kai ji pernai įsiveržė į Ukrainą.

Nuo tada ši grupė ir jos kariai atliko svarbų vaidmenį atkakliose kovose Bachmute, kurį „Wagner“ pajėgos galiausiai padėjo užimti gegužės mėn. pradžioje po kelis mėnesius trukusio kruvino mūšio. Tačiau pergalė kainavo brangiai – „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas teigė, kad samdinių grupė patyrė iki 20 000 karių nuostolių, rašo „Business Insider“.

Galima daryti prielaidą, kad grupuotei labai reikia naujų samdinių.

„Politico“ minima tyrimų bendrovė nuo 2022 m. liepos rado 60 tokių darbo skelbimų.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ verbavimo kampanijos reklama Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ verbavimo kampanijos reklama Maskvoje

Viename pranešime prancūzų kalba buvo giriamasi, kad „Wagner“ darbuotojai gauna „apmokamas atostogas, sveikatos priežiūrą, gerai apmokamą darbą ir galimybę dirbti visame pasaulyje“.

„Prisijunkite prie mūsų dabar, kad apgintumėte Rusijos garbę ir daugiapolį pasaulį!“ – buvo rašoma kitame įraše prancūzų kalba socialiniame tinkle „Facebook“. Trečiame „Facebook“ įraše prancūzų kalba buvo reklamuojamas „gyvybės draudimas“ ir darbas „komandoje, orientuotoje į efektyvumą ir pergales“.

Indonezijos skelbime rašoma, kad kviečiami savanoriai nuo 22 iki 55 metų.

Grupei „Wagner Group“ ir keliems jos vadovams buvo taikomos JAV ir ES sankcijos, o kai kurios šalys ėmėsi tolesnių veiksmų grupuotės veiklai apriboti. Sausio mėn. JAV grupę pavadino tarptautine nusikalstama organizacija, atsakinga už plačiai paplitusius žmogaus teisių pažeidimus. Prancūzijos įstatymų leidėjai gegužės mėn. balsavo už tai, kad „Wagner“ būtų įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius