Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės šviesa gali sumažinti priešlaikinio gimdymo riziką

Nėštumas gali būti itin įtemptas gyvenimo laikotarpis. Būsimos mamos turi labai gerai pasirūpinti savimi. Vienas iš labai svarbių dalykų, kurių reikia nėščiosioms, yra saulės šviesa.
Pamario krašto gamta
Pamario krašto gamta / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugiau saulės šviesos

Edinburgo universiteto mokslininkai nustatė, kad nėščios moterys gali sumažinti priešlaikinio gimdymo riziką gaudamos daugiau saulės spindulių.

Mokslininkai išanalizavo beveik 400 000 motinų ir daugiau kaip 500 000 kūdikių, gimusių po 24 nėštumo savaitės, duomenis. Jie nuodugniai išnagrinėjo 2000-2010 m. Škotijos gimdyvių įrašus ir šiuos duomenis sugretino su to paties laikotarpio ir tos pačios vietovės orų įrašais.

Kitaip tariant, mokslininkams pavyko susieti saulės šviesos lygį konkrečioje vietovėje su nėštumo rezultatais toje pačioje vietovėje. Nors neatrodė, kad saulės spinduliavimas antrąjį nėštumo trimestrą būtų turėjęs lemiamos reikšmės gimdymui laiku, pakankamas saulės spindulių kiekis pirmąjį nėštumo trimestrą buvo labai svarbus mažinant riziką, kad išsivystys placentos problemos, susijusios su priešlaikiniu gimdymu ir kūdikio netekimu.

Svarbu pažymėti, kad tyrėjai atsižvelgė į tokius veiksnius kaip amžius ir rūkymas, kad suformuotų tikrai informatyvius patarimus. Vis dėlto mokslininkai teigia, kad reikia atlikti daugiau darbų, siekiant suprasti ryšį tarp saulės spindulių ir priešlaikinio gimdymo rizikos. Mokslininkai taip pat nori išsiaiškinti, ar dirbtinė šviesa gali pagerinti nėščiųjų sveikatą – tai būtų labai svarbu tose vietovėse, kur natūrali saulės šviesa yra labai ribota.

Kodėl tai padeda?

Mokslininkai turi idėją, kodėl saulės šviesa gali sumažinti priešlaikinio gimdymo riziką. Būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose į kraują išsiskiria azoto oksidas. Nustatyta, kad jis mažina kraujospūdį. Be to, buvimas saulėje apskritai gerina sveikatą ir prisideda prie vitamino D gamybos.

123RF.com nuotr./Nėščia moteris
123RF.com nuotr./Nėščia moteris

Kai kurie tyrimai parodė, kad COVID-19 saulėtesnėse vietovėse atima mažiau gyvybių, tačiau saulės šviesa taip pat sumažina tikimybę patirti širdies priepuolį ar insultą.

Žinoma, saulės šviesa taip pat siejama su odos vėžiu. Tačiau daugeliu atvejų nauda nusveria riziką, jei tik nesikaitinate saulėje valandų valandas. Nėščiosios turėtų ilgiau pasivaikščioti saulėje – tai ne tik padės joms gauti saulės, bet ir sumažins stresą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius