Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausis baigsis įspūdingu dangaus reginiu

Atrodytų, astronomai kiekvienai Mėnulio pilnačiai skuba sugalvoti po vaizdingą pavadinimą ir taip sutraukia milijonus dangaus stebėtojų. Supermėnuliai jau tapo įprastu reiškiniu, tačiau šis, pasirodęs sausio pabaigoje, ir vėl išskirtinis.
Mėlynoji pilnatis
Mėlynoji pilnatis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Supermėnulis už įprastą Žemės palydovą atrodo 30 proc. ryškesnis ir didesnis. Todėl vieni tiesiog juo grožisi (šį kartą geriausiai buvo matomas centrinėje Azijoje, Naujojoje Zelandijoje, Rytų Europoje ir Australijoje), o kiti prisigalvoja visokiausių nebūtų dalykų apie poveikį sveikatai.

Gruodžio 31-osios naktį NASA kvietė grožėtis Mėlynuoju mėnuliu, matomu kartą per 150 metų. Tai – jau trečia pilnatis iš eilės, jei skaičiuosime nuo gruodžio ir antroji sausio mėnesį.

Supermėnuliu paprastai vadinama pilnatis, stebima maždaug tris naktis iš eilės: pirmoji naktis jau praėjo, o pati įspūdingiausia laukia kaip tik šį, trečiadienio vakarą.

Sausio pabaigos supermėnulis sutaps su visišku Mėnulio užtemimu (deja, kaip pilnas jis bus matomas tik Azijos ir Australijos gyventojams – norint pamatyti užtemimo pėdsakus Lietuvoje reikės „gaudyti akimirką“ ir stengtis nepražiopsoti, nes Mėnulis pritemęs bus vos kelias minutes).

Žemei atsidūrus tarp Saulės ir Mėnulio, Saulės šviesa turės kirsti Žemės atmosferą, dėl ko spinduliai lūš ir išsibarstys. Spalvos nuo žalios iki violetinės išsibarsto stipriau nei raudona, todėl Mėnulis užtemimo metu atrodys raudonas – kruvinasis Mėnulis.

Dalinį užtemimą Lietuvoje sausio 31 d. galėsime stebėti iškart Mėnuliui pasirodžius virš horizonto, kas įvyks 16:55 Lietuvos laiku, stipriausias jis bus 17:02, o pasibaigs 17:11. Silpną šešėlį ant Mėnulio Žemė mes iki 18:08.

VIDEO: 15min paaiškina: kas yra Mėnulio superpilnatis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius