-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savižudį nufilmavusi „YouTube“ vaizdelių žvaigždė sukėlė skandalą ir puolė atgailauti

15 mln. kanalo prenumeratorių turintis „YouTube“ vaizdelių kūrėjas Loganas Paulas, nukeliavęs į Japonijos Aokigaharos mišką, dar vadinamą „savižudžių mišku“, padarė klaidą: nufilmavo paties surastą savižudžio kūną ir vaizdo įrašą išplatino internete. Tačiau reakcija į tokį turinį buvo visai ne tokia, kokios autorius tikėjosi, rašo „The Verge“.
Aokigaharos miškas (Liūdnųjų medžių jūra)
Aokigaharos miškas (Liūdnųjų medžių jūra) / wikimedia.org nuotr.

Netrukus po vaizdo įrašo išplatinimo šis buvo pašalintas iš kanalo, o autorius atsiprašė teisindamasis, kad tiesiog norėjo atkreipti žmonių dėmesį į problemą.

Įrašas buvo išplatintas su antrašte „We found a dead body in the Japanese Suicide Forest…“ (liet. „Japonijos savižudžių miške radome negyvą kūną...“), jo pradžioje buvo ir įspėjimas žiūrovams. L.Paulas rimtu tonu priešais kamerą aiškino, kad jis iš šio įrašo neuždarbiavo reklamomis ir kad tai buvo „pats rimčiausias jo kanale esantis vaizdo dienoraščio įrašas“. Bet vėliau pridūrė: „Prisisekite diržus, nes jokio panašaus vaizdo įrašo daugiau niekada nebepamatysite“.

Tolesniame įraše – kadruose iš Japonijos – matoma, kaip L.Paulas su palyda ruošiasi praleisti naktį miške: rodoma stovyklavimo įranga, taip pat „žiūronai vaiduokliams stebėti“ ir „futbolo kamuolys, kad nebūtų liūdna“. Taip pat parodoma, kaip visa grupelė keliauja į mišką, o tuomet peršokama prie makabriško vaizdo: iš nemažo atstumo matomas kūnas, regimai kabantis po medžiu. „Brolau, negi ką tik radome negyvą žmogų savižudžių miške?“ – klausia įrašo autorius.

Grupelės gidas telefonu susisiekė su policija, o kiti L.Paulo draugai artėjo prie kūno šaukdami: „Ei, ar tu gyvas, ar tik mus mulkini?“ Vėliau savižudybės auka buvo nufilmuota ir iš arti – veidas paslėptas vaizdo iškraipymo priemonėmis, bet rodomos jo rankos, drabužiai, paliktas krepšys. L.Paulas, atgręžęs kamerą į save, tarė: „Savižudybė – ne juokai. Depresija ir psichinės ligos – ne juokai. Atėjome čia tikėdamiesi parodyti vaiduoklišką mišką. Bet padėtis staiga tapo gerokai rimtesnė“.

Pirmą kartą gyvenime apgailestaudamas sakau, kad ta galia pasinaudojau netinkamai. Daugiau tai nepasikartos.

Toliau buvo filmuojama, kaip grupelė stoviniuoja aplink kūną – buvo fiksuojamos visų žmonių reakcijos. L.Paulas, bandydamas užgniaužti juoką, sakė: „tai turėjo būti pokštas, kodėl staiga viskas taip surimtėjo?“ Grįžus į automobilių stovėjimo aikštelę buvo nufilmuotas greitosios pagalbos automobilis, L.Paulo ir draugų ragaujama sakė, o tuomet įrašo autorius vėl pasisakė: „Tai yra gyvenimas, tai yra vaizdo dienoraščio kasdienybė. Vyrukai, sakiau tai viename pirmųjų savo įrašų – pasirinkau jus linksminti kiekvieną dieną“.

Nors vaizdo įrašas nebuvo monetizuojamas (t. y., jis nebuvo apklijuotas reklamomis) ir buvo užbaigtas žinute, raginančia žiūrovus, turinčius psichinės sveikatos problemų, nedelsti ir kreiptis pagalbos, L.Paulas buvo apkaltintas siekiu išnaudoti kito žmogaus savižudybę savo naudai. Socialiniuose tinkluose lankytojai ragino „YouTube“ svetainės valdytojus imtis veiksmų ir blokuoti visą L.Paulo kanalą. Daugelis jų nurodė, kad L.Paulo žiūrovai dažniausiai yra maži vaikai ir paaugliai, kuriuos šis įrašas galėjo traumuoti.

Po įrašo pašalinimo L.Paulas savo atsiprašyme nurodė, kad sulaukė „neigiamų reakcijų liūties“ ir kad jo tikslas buvo „atkreipti dėmesį į problemą ir paskatinti savižudybių prevenciją“. „Dariau tai ne dėl peržiūrų. Peržiūrų gaunu ir kitaip“, – rašė L.Paulas, pabrėždamas savo kanalo populiarumą. „Man dažnai primenama, kokia iš tiesų didelė yra mano auditorija, o su didele galia atsiranda ir didelė atsakomybė... pirmą kartą gyvenime apgailestaudamas sakau, kad ta galia pasinaudojau netinkamai. Daugiau tai nepasikartos“, – tvirtino autorius.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius