-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šią naktį – vienas laukiamiausių metų įvykių: dangų nušvies meteorų lietus

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį dangų nušvies Geminidų meteorų lietus – jeigu dangus būtų giedras, žvaigždžių stebėtojai kas minutę galėtų pamatyti daugiau nei vieną meteorą, skriejantį per naktinį dangų. Visgi meteorologas Gytis Valaika lietuviams gerų žinių neturi – debesys prasisklaidyti šią naktį gali tik viename regione.
Meteorų lietus
Meteorų lietus / Scanpix/Petar Petrov/Impact Press/SIPA

Šią savaitę prasideda vienas laukiamiausių ir gražiausių kosminių reiškinių – Geminidų meteorų lietus. Geminido meteorų lietus laikomas vienu geriausiu „krentančių žvaigždžių“ stebėjimui, nes atskiri meteorai yra ryškūs, pasirodo greitai ir jų būna daug.

Jei dangus būtų giedras, o žvaigždžių stebėtojai įsitaisytų toli nuo šviesos šaltinių, per valandą jie galėtų pamatyti apie 120 krintančių žvaigždžių.

Kasmetinis Geminidų meteorų lietus aktyvus nuo lapkričio pabaigos, o krintančių žvaigždžių kiekis bus didžiausias naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Visgi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika laukiantiems meteorų lietaus Lietuvoje turi blogų žinių. Jis15min tvirtino, kad Lietuvoje šią naktį bus debesuota.

„Plyšiuko gali tikėtis nebent vakariniai ar šiaurės vakariniai rajonai, bet su dideliu klaustuku. Plungė, Skuodas – čia gali pragiedrėti, praplyšti debesys ir stipriau pašalti, bent jau moduliai taip skaičiuoja. Jei praplyš debesys, gal ir dangų stebėtojai pamatys. Kitur vilties mažai, nes kaip tradicija, jei šiltesni orai, dėl temperatūrinio kontrasto susidaro arba rūkas, arba debesys niekaip nesisklaido“, – pasakojo meteorologas.

„Labai daug vilčių nedėčiau, o jei kas tikisi pamatyti meteorų lietų, reikia bandyti važiuoti į Vakarus – nebent ten pasiseks. Kita Lietuvos dalis pasidengusi debesimis“, – patarė G.Valaika.

Meteorų lietus turėtų tęstis dar ir kitą naktį – ar laukiantiems meteorų lietaus iš ketvirtadienio į penktadienį pasiseks labiau?

123RF.com nuotr./Meteorų lietus
123RF.com nuotr./Meteorų lietus

„Kitą naktį tų dangaus praplyšimų matau daugiau, situacija kaip ir geresnė, bet irgi per daug vilčių nedėčiau. Viskas remiasi į tikimybes, neįmanoma pasakyti tvirtai, kad bus giedra ar debesuota tame ar kitame taške

Apibendrinant, sąlygos nebus palankios ir, deja, gruodis ir lapkritis Lietuvoje ypatingai debesuoti“, – apibendrino meteorologas.

Pasak NASA, Geminidus geriausia stebėti atsisėdus arba atsigulus, kojas atsukus į pietus. Geriausia pasirinkti vietą atokiau nuo miesto šviesų ir kitų šviesos taršos formų, tokioje vietoje, iš kurios galima matyti kuo daugiau dangaus.

Taip pat geriausia leisti akims apie 30 minučių prisitaikyti prie tamsos.

Meteorų lietus įvyksta, kai Žemė praskrieja pro didelius kometų ar asteroidų paliktų nuolaužų debesis. Kai šios dalelės patenka į planetos atmosferą, jos išgaruoja ir danguje pasirodo kaip greitai judantys šviesos ruožai.

Pagal žinomus duomenis, Geminidų meteorų srautui jau beveik 200 metų – pirmasis užfiksuotas stebėjimas įvyko 1833 m. iš Misisipės upės katerio.

Geminidai siejami su netoli Žemės esančiu asteroidu, vadinamu „3200 Phaethon“. Manoma, kad tolimoje praeityje šis kosminis kūnas galėjo susidurti su kitu objektu. Taip nuo jo nusitiesė milžiniškas kosminių šiukšlių srautas, pro kurį Žemė praskrenda kiekvienais metais.

Įdomu ir tai, kad Geminidų meteorai būna įvairiausių spalvų dėl savo unikalios cheminės sudėties, tad galima išvysti mėlynų, violetinių, geltonų ar net žalių meteorų.

Kaip rašo „NBC news“, nors šią savaitę Geminidai pasiekia piką, meteorų lietus išliks aktyvus iki gruodžio 24 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius