Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiandien Žemė atsidūrė arčiausiai Saulės per visus metus

Trečiadienį (sausio 4 dieną) Žemė pasiekė tašką, kuriame yra arčiausiai Saulės per visą metų periodą. Šia proga danguje mūsų dujinę žvaigždę galima pamatyti didesnę nei įprastai.
Pamario krašto gamta
Pamario krašto gamta / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Žemės rutulys šiuo metu yra apie 5 mln. km arčiau Saulės, palyginus su atstumu, kuriuo būsime nutolę nuo savo žvaigždės vasaros mėnesiais.

Taip yra dėl to, kad Žemė aplink Saulę skrieja ne tobulu apskritimu, o orbita, kuri labiau primena kiaušinio formą – vadinamąja elipsine orbita. Tai reiškia, kad per maždaug 365 dienas, per kurias Žemė apsuka vieną ratą aplink Saulę, metų pradžioje esame arčiausiame taške, o po kelių mėnesių – tolimiausiame taške.

Vidutinis atstumas tarp Žemės ir Saulės yra 149,6 mln. km. Ši distancija keičiasi nuo 147,1 mln. km iki 152,1 mln. km. Šiuo metu esame arčiausiame taške, vadinamame periapsiu, taigi nuo Saulės esame nutolę per 47,1 mln. km.

Terminas perihelis kilęs iš senovės graikų kalbos žodžių „peri“, kuris reiškia „arti“, ir „helios“, reiškiančio Saulę, rašo NBC. Tuo tarpu taškas, kuriame Žemė yra labiausiai nutolusi nuo Saulės, vadinamas apoapsiu.

Kai Žemė yra periapsyje, Saulė mūsų danguje yra maždaug 3,6 proc. didesnė, lyginant su metu, kai Žemė yra apoapsyje.

Gali kilti klausimas – jei esame arčiausiai Saulės, kodėl pas mus taip šalta? Atsakymas paprastas: žiemą dėl Žemės ašies pasvirimo saulės spinduliai krenta į Šiaurės pusrutulį kitu kampu.

Vis dėlto šis priartėjimas prie Saulės turi teigiamos įtakos, būdama arčiausiai Saulės Žemė juda kiek greičiau, nei būdama toliausiai. Todėl Šiaurės pusrutulyje žiema trunka keliomis dienomis trumpiau nei vasara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius