-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šis metalas prie širdies ligų sukėlimo prisideda labiau nei rūkymas ar cholesterolis

Apsinuodijimas švinu daro daug didesnį poveikį sveikatai, nei manyta iki šiol, rodo šią savaitę paskelbtas tyrimas. Įspėjama, jog šis metalas sukelia daug rimtų sveikatos problemų, susijusių su širdies ligomis ir mažų vaikų smegenų vystymusi.
Infarktas
Infarktas / Vida Press nuotr.

Tyrime, kuris vadinamas „pažadinimo skambučiu“, apskaičiuota, kad dėl toksiško metalo poveikio besivystančiose šalyse maži vaikai vidutiniškai praranda beveik po šešis intelekto koeficiento taškus, rašo sciencealert.com.

Įrodyta, kad tarša švinu sukelia daug rimtų sveikatos problemų, ypač susijusių su širdies ligomis ir mažų vaikų smegenų vystymusi, todėl visame pasaulyje uždrausta naudoti benziną su švinu.

123RF.com nuotr./Mama su vaikais
123RF.com nuotr./Mama su vaikais

Žmonės vis dar gali būti veikiami šio stipraus neurotoksino per maistą, dirvožemį, indus, trąšas, kosmetiką, švino rūgštinius automobilių akumuliatorius ir kitus šaltinius.

Autoriai teigia, kad tai pirmasis tyrimas, kuriame įvertinta švino poveikio įtaka mirčių nuo širdies ligų ir vaikų intelekto koeficiento sumažėjimo turtingose ir besivystančiose šalyse mastui.

Pagal modelį apskaičiuota, kad 2019 m. dėl švino poveikio nuo širdies ligų mirė 5,5 mln. suaugusiųjų, 90 proc. iš jų – mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse. Tai yra šešis kartus daugiau nei ankstesniais skaičiavimais.

Vienas iš tyrimo autorių Bjornas Larsenas teigė, kad švino poveikis širdies ligas sukelia dažniau nei rūkymas ar cholesterolis.

Tyrime taip pat apskaičiuota, kad 2019 m. dėl apsinuodijimo švinu vaikai iki penkerių metų amžiaus visame pasaulyje prarado 765 mln. intelekto koeficiento taškų, iš kurių 95 proc. – besivystančiose šalyse.

Šis skaičius yra beveik 80 proc. didesnis nei anksčiau apskaičiuotas.

Ekonominė kaina – 6 trilijonai dolerių

Pasaulio banko tyrėjai apskaičiavo, kad 2019 m. ekonominė švino poveikio kaina siekė 6 trilijonus JAV dolerių (5,61 trilijonus eurų), o tai sudaro 7 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto.

Atlikdami analizę mokslininkai naudojo švino kiekio 183 šalių kraujyje įverčius, paimtus iš 2019 m. atlikto tyrimo „Global Burden of Disease“.

Shutterstock nuotr./Švinas
Shutterstock nuotr./Švinas

Ankstesniuose tyrimuose buvo vertinamas tik švino poveikis širdies ligoms, kai kalbama apie kraujospūdžio didinimą. Tačiau naujajame tyrime buvo įvertinta daugybė kitų veiksnių, pavyzdžiui, švino poveikis arterijų sienelių sukietėjimui.

Tiesa, Jungtinės Karalystės Birmingemo universiteto oro taršos ir sveikatos ekspertas Rojus Harisonas AFP sakė, kad šis tyrimas „įdomus, bet turi daug neaiškumų“.

Pavyzdžiui, ryšys tarp švino kiekio kraujyje ir širdies ligų grindžiamas Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktu tyrimu, o ar šie duomenys atitinka situaciją kitose šalyse, anot jo, yra neaišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius