Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šis paauglys sukūrė branduolių sintezės reaktorių. O ką jūs veikėte, kai buvote dvylikamečiai?

Ar prisimenate dvylikametį save? Ką veikėte būdami tokio amžiaus? Galbūt važinėjote dviračiu miško takais? O galbūt daug laiko praleidote kompiuteriniuose žaidimuose? Žinome vieną – branduolių sintezės reaktorių jūs tikriausiai nekūrėte.
Jacksonas Oswaltas
Jacksonas Oswaltas / Stopkadras

Branduolinės sintezės reaktoriai nėra tokie jau reti, kaip galėtų pasirodyti – paaugliai JAV tokiais dažnai bando nustebinti vietinių mokslo mugių teisėjus. Tačiau Jacksono Oswalto pasiekimas vis tiek yra išskirtinis – šis berniukas dar iki savo 13-ojo gimtadienio sugebėjo patekti į Guinnesso rekordų knygą kaip jauniausias branduolinę sintezę įvykdęs žmogus.

„Man pavyko elektros pagalba sujungti du deuterio atomus, kad jie susijungtų į vieną helio-3 atomą ir išskirtų neutroną. Ši reakcija leidžia kaitinti vandenį ir gaminti garus, kurie gali sukti turbiną ir gaminti elektros energiją“, – savo pasiektą sintezę aiškino Tenesio valstijoje gyvenantis J.Oswaltas.

Branduolinė sintezė arba branduolių sąlaja – tai dviejų lengvesnių atomų branduolių susijungimo į vieną didesnį branduolį procesas. Deuteris – tai vienas iš dviejų stabilių vandenilio izotopų. Oswaltas savo reakcijai pasitelkė plazmos metodą. Branduolių sąlaja nuolat vyksta Saulėje, ją galima pasiekti termobranduolinių sprogimų metu arba plazmos debesyje itin mažame mastelyje, kaip J.Oswalto atveju. Tai toli gražu nėra toks reaktorius, kokie veikia atominėse elektrinėse – tėvų namuose J.Oswaltas nevykdė jokių eksperimentų su uranu ar kitokiu branduoliniu kuru ir apie pavojingą radiaciją kalbėti apskritai nėra prasmės.

Tiesa, J.Oswalto tėvai sakė, kad ne kartą dvejojo dėl savo sūnaus projekto, tačiau pats mokslo entuziastas teigia, kad tai buvo susiję su finansavimu – jo kūrinys yra sudarytas iš labai brangių komponentų.

Įdomu tai, kad berniukas pats savo pasiekimo nesureikšmino ir teigė, jog sunkiausia dalis buvo techninė reaktoriaus konstrukcija. Mat reakcijos kamera privalo būti visiškai sandari – mokinys net pusę metų stengėsi užsandarinti tą nelemtą kamerą. Branduolių sąlajai reikia vakuumo, todėl tas sandarumas ir yra toks svarbus. Prie reaktoriaus yra prijungtos dvi vakuumo pompos – didžioji pašalina didžiąją dalį oro, o mažoji, molekulinė, pašalina jo likučius.

Tai gal J.Oswaltas dabar galės gaminti energiją savo tėvų namams? Vėlgi – tikrai ne. Taip, tai yra branduolių sintezės reakcija, tačiau jai sukurti sunaudojama daugiau energijos nei pagaminama. Toks neigiamas efektyvumas šį įrenginį paverčia įdomia demonstracija, o patį J.Oswaltą – jauniausiu branduolių sąlają pasiekusiu žmogumi. Prieš J.Oswaltą šis rekordas priklausė 14-mečiui mokiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius