-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šis vėžio gydymas iš tikrųjų veikia geriau po vakcinos nuo COVID-19

Gydytojai nerimavo, kad COVID-19 vakcinos sumažins vaistų, kuriais gydomas nosiaryklės vėžys, veiksmingumą, tačiau naujas tyrimas rodo priešingai: COVID-19 vakcina iš tikrųjų padeda gydyti, skelbia Sciencealert.com.
Vakcina
Vakcina / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nosiaryklės vėžys dažnai gydomas imunoterapija, vadinamąja anti-PD-1 terapija, kuri blokuoja PD-1 receptorius, esančius ant imuninių ląstelių, kurių užduotis – medžioti užpuolikus.

Užblokavus šiuos receptorius, imuninės ląstelės gali vykdyti savo užduotis, tačiau vėžinės ląstelės perima šiuos receptorius ir veiksmingai išjungia natūralias organizmo apsaugos nuo navikų sistemas.

Kadangi skiepijimas nuo COVID-19 skatina organizmo imuninį atsaką per tuos pačius ląstelių signalų kelius, mokslininkams reikėjo sužinoti, kaip COVID-19 vakcinos gali sąveikauti su tokio tipo vėžio gydymu dėl šių vaistų panašumo, rašo Sciencealert.com.

„Buvo baiminamasi, kad vakcina nebus suderinama su anti-PD-1 terapija“, – sako bioinformatikos mokslininkas Jianas Li iš Bonos universiteto Vokietijoje.

„Šis pavojus ypač aktualus nosiaryklės vėžiui, kuris, kaip ir SARS-CoV-2 virusas, pažeidžia viršutinius kvėpavimo takus“, – pridėjo jis.

Komanda išanalizavo 1537 pacientų, gydytų nuo nosiaryklės vėžio 23 ligoninėse, įrašus. Iš šios grupės 373 asmenys prieš pradedant vėžio gydymą buvo paskiepyti Kinijoje naudojama SinoVac COVID-19 vakcina.

„Keista, kad jie žymiai geriau reagavo į anti-PD-1 terapiją nei neskiepyti pacientai“, – sako Bono universiteto imunologas Christianas Kurtsas.

Be to, jiems dažniau nepasireiškė sunkus šalutinis poveikis.

„Kol kas nežinome, kodėl taip atsitiko; reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų įvertinti biologiniai ir cheminiai procesai, dėl kurių pacientai, paskiepyti “SinoVac„ vakcina, geriau reaguoja į anti-PD-1 terapiją.

Darome prielaidą, kad vakcinacija suaktyvina tam tikras imunines ląsteles, kurios vėliau atakuoja naviką“, – sako Kinijos Šansi universitetinės ligoninės vėžio tyrėjas Qi Mei. Šią hipotezę mokslininkai tirs toliau.

Vienas iš tyrimo privalumų yra tai, kad jame dalyvavo pacientai iš daugybės skirtingų Kinijos ligoninių, todėl buvo apžvelgti įvairūs demografiniai rodikliai ir regionai. Tačiau duomenys yra tik apie vienos rūšies vakciną ir vienos rūšies vėžį.

Nors nosiaryklės vėžys yra retas tokiose šalyse kaip JAV ir Jungtinė Karalystė, jis plačiai paplitęs pietryčių Azijos šalyse ir pietų Kinijoje. Mokslininkai mano, kad tam įtakos gali turėti dažnas oro kondicionierių naudojimas ir mitybos veiksniai, be to, jis taip pat siejamas su Epšteino-Barro virusu.

Shutterstock nuotr./Covid-19 tyrimas iš nosiaryklės
Shutterstock nuotr./Covid-19 tyrimas iš nosiaryklės

Taivane ši liga šiuo metu yra viena pagrindinių jaunų vyrų mirties priežasčių, todėl tikimasi, kad šis ryšys tarp geresnio gydymo efektyvumo ir COVID-19 vakcinacijos gali padėti sukurti geresnius kovos su šiuo vėžiu būdus.

„Ateityje būtina atlikti tyrimus, siekiant išsiaiškinti pagrindinius mechanizmus“, – rašo mokslininkai savo paskelbtame straipsnyje.

„COVID-19 vakcinacijos ryšys su didesniu anti-PD-1 terapijos su chemoterapija veiksmingumu sergant recidyvuojančiu metastazavusiu nosiaryklės vėžiu yra įdomus, tačiau turi būti patvirtintas atliekant didesnį kohortinį tyrimą“, – teigiama straipsnyje.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Annals of Oncology“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius