Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiurpi ateities prognozė – kosmoso užkariautojai tikriausiai taps kanibalais

Kitų planetų kolonizavimas yra neabejotinai ambicingiausias žmonijos tikslas per visą istoriją. Ir, atrodo, mes esame susitaikę su faktu, kad dalis į Marsą susiruošusių žmonių šios kelionės ar įsikūrimo Raudonojoje planetoje neišgyvens.
Marsas
Marsas / 123RF.com nuotr.

Charlesas Cockellas, Edinburgo universiteto profesorius, net nekalba apie Marsą – tai yra tai, ką mes tikrai darysime. Bet žmonės gali keliauti ir į Saturno mėnulį Titaną ar Jupiterio Kalistą. Kad ir kur išsiruoštume, niekas mūsų ten nelauks su ženklais, įrankiais ir nukrautais stalais.

Ch.Cockellas teigia, kad pagrindinis pirmųjų kolonizatorių darbas bus maisto auginimo sistemos sukūrimas. Tačiau jei ankstyvosios žemdirbystės sistemos nustos veikti, kolonizatoriai neturės pakankamai atsargų laukti kito derliaus ar atsarginių detalių. Taigi, gali tekti imtis neįsivaizduojamų veiksmų.

Mokslininkas primena 1845-ųjų sero Johno Franklino arktinę ekspediciją, kuri baigėsi kanibalizmu. Franklino komanda bandė surasti šiaurės-vakarų laivybos kelią, kuris britams būtų tapęs milžinišku ekonominiu pajėgumu. J.Franklino ekspedicija turėjo konservuoto maisto, bet pasiklydimas išeikvojo maisto resursus ir vyrai ėmė valgyti vieni kitus. Įsikūrimas Kaliste būtų panašus.

Kokias paraleles galima piešti tarp XIX amžiaus arktinių ekspedicijų ir kosmoso kolonizavimo? Iš tikrųjų, jų yra nemažai – naujausios technologijos, neištirti kraštai ir jokios pagalbos. Tačiau Ch.Cockellas nebando atgrasyti nuo kelionių į tolimus Saulės sistemos kampus.

Mokslininkas teigia, kad tiesiog reikia suprasti kanibalizmo riziką ir pasistengti užkirsti tam kelią. Visų pirma, maisto auginimo ir saugojimo sistemos privalės būti ypatingai tvirtos ir išbandytos. Būtina numatyti visus būdus, kaip tie įrenginiai gali sugesti. Be to, prieš tokias tolimas keliones reikės diskutuoti ir moraliniais klausimais bei paruošti pirmuosius kolonizatorius blogiausiam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius