Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: 4G ryšio paieškos

Nepraėjo nė pora metų nuo tada, kai įsigijau 3G internetą, o visas pasaulis jau klykauja – 4G! Ką gi, gyvenam ir tobulėjam. Pažiūrėkim, ką reiškia viena G daugiau.
Romantiškas vakaras ant Tauro kalno – aš ir kompiuteris..
Romantiškas vakaras ant Tauro kalno – aš ir kompiuteris.. / Gedimino Gasiulio nuotr.
Temos: 2 Ryšys Internetas

Pirmą kartą bevielį internetą išbandžiau prijungęs mobilųjį telefoną prie kompiuterio. Greitis juokingas – vos keli keliasdešimt kilobitų per sekundę. Vėliau įsigijau „Omnitel“ 3G (angl. „Third generation“, liet. „Trečioji karta“) internetą. Nors reklamoje jie giriasi 7 megabitų per sekundę (Mb/s) greičiu, realiai gaunu apie 0,5 Mb/s. Keista, kad taip kokybę akcentuojanti kompanija gaili greičio... Pavyzdžiui, prisijungęs „Bitės“ 3G internetą turėjau maždaug 2-3 Mb/s greitį.

Na, bet tegul mobiliojo ryšio operatoriai kovoja „trečiojoje“ zonoje, mes ženkime į ketvirtąją. Kas girdėjo, o kas ne – Vilniuje įdiegtas ir toliau tobulinamas vadinamasis 4G, arba WiMAX, ryšys. Jo vardas – „Mezon“. Jo reklamuojamas greitis – 10 Mb/s. Pažiūrėkime, ką „Mezon“ iš tiesų gali.

Ryšys namuose

„Mezon“ internetą pirmiausia išbandžiau namuose, sostinės Viršuliškių mikrorajone. Prie kompiuterio prijungiau modemą ir jau už minutės galėjau naudotis internetu. Iš pradžių pavyko pasiekti tik 2 Mb/s greitį. Tuomet pasinaudojau „Mezon“ atstovo patarimu ir, prijungęs USB prailginantį laidą, modemą padėjau ant palangės. Kitas reikalas! Interneto greičio tikrinimo tarnyba Speedtest.net užfiksavo 5 Mb/s vidutinį greitį, o didžiausias pasiektas buvo 8 Mb/s, tiesa, džiaugiausi juo vos kelias sekundes. Tiek interneto naršymas, tiek siuntimo programos veikė 4-5 Mb/s greičiu. Po maždaug pusvalandžio „Mezon“ vieną kartą „nulūžo“, bet netrukus vėl prisijungė. Daugiau problemų su internetu neturėjau. Trumpai sakant, patogu, paprasta ir gana greita. Tačiau jei esate internetinių resursų „siurbikas“, gali būti, kad greitis nenudžiugins.

Užteks kirmyti tarp keturių sienų – kol saulė šviečia, važiuoju gaudyti interneto lauke.

Internetas mieste

Pirmasis sustojimas buvo netoli namų – plote, kuris Mezon.lt nurodytose ryšio zonose pilnai padengtas idealiu ryšiu. Deja, čia internetas buvo dar lėtesnis nei namuose. Matyt, todėl, kad buvau ant žemės, o ne 7 aukšte.

Kita stotelė – Fabijoniškių „McDonalds“. Greito maitinimo tinklai tapo kone populiariausia susibūrimo vieta, tad ir interneto čia gali prireikti. „Mezon“ čia „išspaudė“ 2 Mb/s vidutinį greitį. Šlamščiant čyzą paštui pasitikrinti užteks.

Užkrimtęs patraukiau į centrą. Sustojau aikštelėje netoli savivaldybės. Gal ta valdininkų aura ryšį užslopino, gal kiti naršytojai artimiausią pastotę buvo „užgulę“, bet sugavau tik 1,5 Mb/s vidutinį greitį. Skubantį vilnietį toks greitis miesto centre gali nuvilti.

Traukiu į senamiestį. Paminklas kunigaikščiui Gediminui bendravardžio nenuvylė ir „pritraukė“ net 6 Mb/s vidutinį interneto greitį. Simbolikai užvaldžius nutariau užkopti į to paties kunigaikščio pilies kalną, deja, Velykų sekmadienį jis buvo uždarytas. Apsidairęs prisiminiau vieną aukščiausių sostinės vietų – Subačiaus apžvalgos aikštelę. Čia „Mezon“ internetas veikė maždaug 2 Mb/s greičiu. Taisyklę „jei aukščiau, dar nereiškia, kad greičiau“ patvirtino ir Tauro kalnas – 4G internetas ant jo veikė taip pat 2 Mb/s greičiu.

Apvažiavau dar kelis Vilniaus mikrorajonus. Vidutinis „Mezon“ interneto greitis juose – 3-6 Mb/s.

Apibendrinant, „Mezon“ internetas gali sudominti „judriai“ dirbančius vilniečius. Greitis nėra stulbinantis, bet „Mezon“ dar tik mėnesį teikia 4G ryšio paslaugas ir numato sparčią plėtrą. Dar šįmet ketinama 4G ryšio paslaugas teikti Kaune bei Klaipėdoje, taip pat numatoma žengti į kitus didžiuosius šalies miestus. Jei susidomėjote, informaciją apie kainas ir tinklo plėtrą rasite adresu Mezon.lt.

Greito naršymo!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius