Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Solidi ateities vakarienė? Izraelyje 3D spausdintuvais sukurtas didelis laboratorinės mėsos kepsnys

Izraelio kompanija „MeaTech 3D“ sukūrė greičiausiai didžiausią laboratorijoje užaugintos mėsos kepsnį.
Kepsnys
Kepsnys / 123RF.com nuotr.

Šiuo metu pasaulyje jau veikia kelios bendrovės, užsiimančios mėsos auginimu laboratorijose. Idėja yra pakankamai paprasta – komercinė žemdirbystė pasižymi stipriu poveikiu aplinkai tiek dėl dirbamos žemės plotų (monokultūriniai laukai, pesticidai, herbicidai, sunaikinti natūralūs šaknynai), tiek dėl karvių virškinimo trakto netobulumo. Visi veganais netapsime, tai kodėl nepasinaudojus laboratorinėmis galimybėmis užsiauginti mėsos?

„MeaTech 3D“ mano, kad iš laboratorijoje užaugintų raumenų ir riebalų ląstelių dabar atspausdino didžiausią tokio tipo kepsnį pasaulyje. 104 gramus sveriantis kepsnys nėra didelis, tačiau sudėtingas gamybos procesas kol kas riboja tokių gaminių dydį.

Mokslininkai pradeda nuo jaučių kamieninių ląstelių izoliavimo ir dauginimo. Kai pasiekiama pakankama jų masė, ląstelės suformuojamos į vadinamąjį biorašalą, tinkantį kompanijos 3D spausdintuvams. Tuomet atspausdinama mėsa, savo tekstūra primenanti tikrą išpjovą. Ji paliekama inkubatoriuje, kur kamieninės ląstelės priima naują savo rolę ir tampa riebalų arba raumenų ląstelėmis. Tuomet lieka pati paprasčiausia proceso dalis – kepimas ir valgymas.

„MeaTech 3D“ kepsnyje nėra sojos ar žirnių baltymų. Tai - tikros, gyvos ląstelės, kokias rastumėte jautienoje. Procesas vis dar tobulinamas, tačiau galiausiai tikimasi sukurti aukštos kokybės mėsą, kuri savo skoniu ir tekstūra nesiskirtų nuo restoranų lygio kepsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius