-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Štai kaip veikia cenzūra: Kinijos interneto paieškos platformose – daugiau kaip 60 tūkst. turinį ribojančių taisyklių

Kanados Toronto universitete įsikūrusios Kibernetinio saugumo tyrimų grupės „Citizen Lab“ tyrėjai nustatė, kad aštuoniose Kinijoje veikiančiose paieškos platformose, taikoma daugiau kaip 60 tūkst. unikalių cenzūros taisyklių. Įdomu, jog kruopščiausiai cenzūruojama yra vienintelė šalyje veikianti užsienio paieškos sistema – „Microsoft“ paieškos sistema „Bing“.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Analizuodami aštuonias Kinijoje prieinamas paieškos platformas – „Baidu“, „Baidu Zhidao“, „Bilibili“, „Microsoft Bing“, „Douyin“, „Jingdong“, „Sogou“ ir „Weibo“, „Citizen Lab“ skelbia aptikę daugiau kaip 60 tūkst. unikalių cenzūros taisyklių, kuriomis iš dalies arba visiškai cenzūruojami šiose platformose pateikiami paieškos rezultatai.

Tyrimo metu tirti skirtingi cenzūros lygiai, turintys įtakos kiekvienai platformai, kurie gali arba visiškai blokuoti visus rezultatus, arba selektyviai leisti kai kuriuos rezultatus, rašoma organizacijos tinklapyje.

Nustatyta, kad nors „Baidu“, pagrindinis „Bing“ konkurentas Kinijoje, taiko daugiau cenzūros taisyklių nei „Microsoft Bing“, tačiau „Bing“ politinės cenzūros taisyklės yra platesnės ir turėjo įtakos daugiau paieškos rezultatų nei „Baidu“.

Be to, „Bing“ vidutiniškai ribojo paieškos rezultatų rodymą iš didesnio svetainių domenų skaičiaus.

„Šios išvados verčia suabejoti ne Kinijos technologijų bendrovių gebėjimu geriau nei jų Kinijos kolegos atsispirti cenzūros reikalavimams ir yra liūdna prognozė dėl kitų ne Kinijos technologijų bendrovių gebėjimo pristatyti paieškos produktus ar kitas paslaugas Kinijoje neįtraukiant bent jau tiek pat politinės ir religinės raiškos apribojimų, kiek jų konkurentai Kinijoje“, – rašoma „Citizen Lab“ tinklapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius