Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuoja pirmoji Baltijos šalyse lietuviška elektroninių dokumentų pasirašymo sistema

Lietuvoje startuoja vietinių ir tarptautinių elektroninių dokumentų pasirašymo platforma „iSign“. Informacinių technologijų kompanijos „Estina“ sukurta sistema sudaro galimybę juridiniams bei fiziniams asmenims per nuotolį pasirašyti juridinę galią turinčius dokumentus elektroniniu parašu ir Lietuvoje, ir užsienyje. Tai pirmoji tokia sistema Baltijos šalyse.
Startuoja elektroninių dokumentų pasirašymo platforma "iSign", kurią sukūrė bendrovė „Estina“
Startuoja elektroninių dokumentų pasirašymo platforma "iSign", kurią sukūrė bendrovė „Estina“

„Šiandien fizinis dokumento pasirašymas yra ne kas kita kaip laiko gaišimas – norint padėti parašą juodu ant balto, reikia derinti susitikimą, stovėti kamščiuose arba, dar blogiau, naudotis pašto paslaugomis ir laukti grįžtančių dokumentų kelias savaites. Tuo tapu verslas vadovaujasi principu „laikas – pinigai“, todėl kiekviena minutė svarbi. Iki šiol Lietuvoje, nors ir esant tinkamai infrastruktūrai, nebuvo paslaugų, leidžiančių taupyti laiką. Siekdami tai pakeisti, metus kūrėme ir tobulinome platformą, kuri nuo šiol leis pasirašyti dokumentą čia ir dabar bei suteiks galimybę tą padaryti ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu lygiu“, – teigia Gintas Balčiūnas, „Estina“ verslo plėtros vadovas.

Šiuo metu platforma veikia Lietuvoje ir Estijoje, ją taip pat planuojama plėsti į tokias elektroninį parašą naudojančias užsienio rinkas kaip Suomija, Belgija, Portugalija, Nyderlandai.

Pasak G. Balčiūno, Europoje tokių sprendimų nėra daug, o esantieji neišnaudoja visų galimybių. Dauguma tokio tipo veikiančių platformų leidžia pasirašyti vieną dokumento formatą, kurį priima tik šalies viešasis sektorius bei šalyje veiklą vykdančios kompanijos. Tuo tarpu naudojant „iSign“, galima pasirašyti Lietuvoje patvirtinto „ADoc“, Estijoje patvirtinto „DigiDoc“ ir Europos Sąjungoje patvirtinto „PDF“ formatų dokumentus. Artimiausiu metu platforma bus papildyta ir kitais dokumentų formatų standartais, veikiančiais skirtingose šalyse.

Tikimasi, kad platforma didžiausio dėmesio sulauks finansų, draudimo ir sveikatos sektoriuose, kuriuose dideli kiekiai dokumentų pasirašomi įprastiniu būdu. Šiuo metu platforma veikia Lietuvoje ir Estijoje, ją taip pat planuojama plėsti į tokias elektroninį parašą naudojančias užsienio rinkas kaip Suomija, Belgija, Portugalija, Nyderlandai.

„iSign“ paremta debesų kompiuterija, ji susieta su „Google Drive“ ir „Dropbox“. Platforma turi tokias funkcijas kaip dokumentų derinimas su trečiosiomis šalimis, dokumentų kategorizavimas bei galimybė integruoti į jau įmonių naudojamas verslo valdymo sistemas. Platforma sukurta vadovaujantis Lietuvos Respublikos Elektroninio parašo įstatymu ir Europos Sąjungos standartais, reglamentuojančiais elektroninio parašo naudojimą.

Norint naudotis paslauga, tereikia apsilankyti svetainėje www.isign.lt, užsiregistruoti, įvedant tokius savo duomenis kaip vardas, pavardė, el. paštas, telefono numeris ir asmens kodas. Po kelių sekundžių sulaukus patvirtinimo elektroniniu laišku, kuriame bus suteiktas ir slaptažodis, galima prisijungti nurodytais duomenimis ir iškart pradėti naudotis sistema. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius