Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudie galvos skausmui – lietuvė sukūrė lankelį, mažinantį PMS simptomus

Lietuvės Emilės Radytės startuolis Samphire Neuroscience pretenduoja pradėti revoliuciją moterų sveikatos srityje. Neuromokslininkė sukūrė smegenis stimuliuojantį lankelį, kuris pažabos menstruacijų skausmą ir priešmenstruacinius (PMS) simptomus, tokius kaip nerimas, nuotaikų kaita, irzlumas. Toks medicininis prietaisas bus pirmasis pasaulyje – inovatyvi, saugi, paremta klinikiniais tyrimais alternatyva vaistams nuo skausmo. Šis lankelis stimuliuoja smegenis ir šalina menstruacijų keliamus nemalonius pojūčius bei skausmą.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / Vida Press nuotr.

„Šis sprendimas yra toks pirmasis medicininis sprendimas rinkoje, veikiantis kognityvinius simptomus. Šios neurotechnologijos žinomos ir apie 20 metų naudojamos depresijai ir chroniniam skausmui gydyti, tačiau mes jas pritaikėme šiuolaikiškai, lankelis veiks bluetooth pagalba, tereikės atsisiųsti programėlę ir suvesti tam tikrus savo duomenis. Ploną, stilingą lankelį sudaro dvi dalys: viena iš jų, priekinė, stimuliuoja prieškaktinę žievę, o antroji – motorinę smegenų žievę. Priekinė dalis mažina PMS požymius, antroji – motorinė padeda sumažinti menstruacijų keliamą skausmą“, – "Invega" pranešime žiniasklaidai pasakoja E.Radytė.

Idėja gimė dirbant greitosios pagalbos komandoje

E.Radytė yra vilnietė, prieš 7 metus baigusi mokyklą išvyko į Harvardo universitetą JAV studijuoti neuromokslų. Studijų metu mokslininkė dirbo universiteto greitosios pagalbos komandoje, kur labai dažnai susidurdavo su nervinės psichozės ištiktais žmonėmis.

„Apie 50 proc. visų iškvietimų būdavo tokie, kad atvykus negali žmonėms padėti. Kai kažkas kraujuoja, klijuoji pleistrą, tvarstai bintu, o nervinio pobūdžio situacijose esi beveik bejėgis. Būdama universiteto laboratorijose, kur vystomi moderniausi sprendimai, nuolat mąsčiau, kodėl turėdami tiek daug įvairių technologijų, negalime padėti tokiems pacientams“, – prisimena mokslininkė.

Vėliau išvykusi studijuoti magistrantūrą Oksfordo universitete, E.Radytė pasirinko gilintis į smegenų stimuliaciją ir kaip tai gali padėti gydant depresiją. Šiuo metu ji toliau su komanda vysto produktą ir tęsia studijas doktorantūroje.

„Stebėdama moteris, savo drauges, save, supratau, kad PMS, menstruacijų skausmui neturime jokio gydymo. Tos kelios dienos per mėnesį iš tiesų virsta depresija, moterų smegenys tomis dienomis atrodo kitaip, tai nėra šiaip juokingas, išsigalvotas mitas. Nuotaikos kaita, nerimo sutrikimai, pablogėję gebėjimai priimti sprendimus vyksta būtent dėl pakitusio smegenų darbo. Ir čia siūlymai „pavalgyk mėlynių, ar ilgiau pamiegok“ netinka. Taip ir kilo noras sukurti sprendimą, kuris padėtų spręsti šią problemą, nes šiai temai apskritai skiriama per mažai tyrimų ir dėmesio“, – įsitikinusi E.Radytė.

Sulaukė investicijų ir įkūrė padalinį Lietuvoje

Mokslininkė startuolį vysto Londone kartu su komanda, kurioje dar 2 lietuviai. Šiuo metu įmonė tvarko dokumentaciją, licenzijas, kad inovatyvusis lankelis atsidurtų prekyboje. Gamyba numatyta Britanijoje, tačiau skirtingi komponentai bus perkami iš įvairių šalių, tame tarpe ir Lietuvos.

Asmeninio archyvo nuotr./Emilė Radytė
Asmeninio archyvo nuotr./Emilė Radytė

Kompanija Samphire Neuroscience ketina juos pardavinėti tiesiogiai, taip pat yra pasirašytos kelios sutartys su ginekologijos klinikomis. „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) pagal finansinę priemonę Akceleratorius 2 ir per savo partnerius FIRSTPICK į E.Radytės įmonę investavo 200 tūkst. eurų. Jie skirti rinkodarai ir produkto tolimesniam vystymui, kad jis patektų į kitas rinkas. Kompanija jau turi padalinį ir Lietuvoje.

„Samphire Neuroscience" neabejotinai turi potencialą tapti dar vienu išskirtiniu lietuvišku startuoliu, bei sujudintį medicinos pasaulį. Šis produktas atveria puikias galimybes plėtoti naujus sprendimus, skirtus gydyti depresiją, migreną ir kitus skausmo sutrikimus. Numatoma, kad lankelio prekyba bus pradėta jau kitai metais, o laukiančiųjų sąrašas sparčiai auga ", – pažymėjo Marijus Andrijauskas, investuotojas ir FIRSTPICK komandos narys.

Samphire Neuroscience/Lankelis.
Samphire Neuroscience/Lankelis.

Kadangi šis prietaisas yra patikrintas įvairiais klinikiniais tyrimais, tikimasi, kad ilgainiui jis bus moterims kompensuojamas ir taps masiškai prieinamu.

„Tikimės, kad šiuo lankeliu paskatinsime ir kitus kurti, vystyti panašius sprendimus. Ir kad tai nebus pirmas ir paskutinis sprendimas moterų sveikatos ir apskritai skausmo pažabojimo srityje. Medikų bendruomenė palaiko ir laukia šio sprendimo. Visgi ši technologija geriausiai pažįstama skausmo ekspertams, psichiatrams, o ginekologams dar reikės susipažinti su ja detaliau, tam ir atliekame tyrimus, renkame visus reikiamus dokumentus, kad įrodytume visiems šio sprendimo patikimumą“, – patikino E.Radytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius