Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurtas neįtikėtinai pigus COVID-19 testas: galėtume tirtis kasdien, rezultatai – per pusvalandį

COVID-19 tyrimai yra labai svarbūs siekiant identifikuoti sergančius žmones ir taip apsaugoti sveikuosius bei sustabdyti viruso plitimą. Tačiau tokių tyrimų atlikimas yra sudėtingas, ganėtinai brangus ir santykinai ilgai trunkantis procesas. Dabar Masačusetso technologijų instituto (MIT, JAV) mokslininkai skelbia sukūrę COVID-19 testą „STOPCovid“, kuris 93 proc. tikslumu parodo rezultatus per 30–60 min.
Greitieji koronaviruso testai
Greitieji koronaviruso testai / „Scanpix“/AP nuotr.

MIT mokslininkai žada, kad naujas COVID-19 testas bus toks pigus ir efektyvus, jog žmonės galėtų išsitirti kiekvieną dieną.

Jungtinio MIT ir Harvardo universiteto Broad instituto mokslininkai kartu su bendradarbiais Vašingtono universitete, Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centre, Brighamo moterų ligoninėje bei Ragono institute sukūrė CRISPR metodu pagrįstą COVID-19 testą, vadinamą „STOPCovid“, galintį parodyti rezultatus per 30-60 minučių.

„Mums reikia greitų testų, kad žmonės galėtų juos atlikti kiekvieną dieną, o tai sulėtintų viruso protrūkį“, – sakė MIT mokslininkas Omaras Abudayyeh.

Mokslininkai išbandė „STOPCovid“ testą su 402 pacientų mėginiais. Iš jų – 202 teigiami ir 200 neigiami. Testas aptiko 93 proc. teigiamų atvejų, nustatytų atlikus COVID-19 PGR testus. Be to, diagnostika yra gana paprasta, kad ją būtų galima atlikti be specialios laboratorinės įrangos.

Mokslininkai siekė sukurti testą, kurį būtų galima lengvai atlikti gydytojų kabinetuose, vaistinėse, slaugos namuose ir mokyklose. „Mes sukūrėme „STOPCovid“, kad viską būtų galima padaryti vienu žingsniu“, – sakė MIT bioinžinerijos magistrantė ir pirmoji mokslinio straipsnio autorė Julia Joung.

„Vienas žingsnis reiškia, kad tyrimą galima atlikti už laboratorijos ribų ir tam nereikia ekspertų“, – pridūrė ji.

Mokslininkai dabar bando „STOPCovid“ testą su seilių mėginiais, kad dar labiau supaprastintų procesą.

„Tikslas yra padaryti šį testą lengvai naudojamą ir tikslų, kad kuo anksčiau galėtume pasakyti, ar žmogus nešioja virusą“, – sako Fengas Zhangas, Broad instituto mokslininkas ir vyresnysis mokslinio straipsnio autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius