Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos įmonė, tvarkanti „Microsoft“ paliktą CO2 netvarką – anglies dioksidą patalpina „po žeme“

Šveicarijos bendrovė „Climeworks“ paskelbė, kad jai pavyko sėkmingai ištraukti anglies dioksidą iš oro ir patalpinti jį į žemę, kur jis galiausiai virs uoliena. Šį procesą patvirtino nepriklausomas trečiosios šalies auditorius, praneša CNBC. Tai pirmas kartas, kai bendrovė sėkmingai paėmė anglies dioksidą iš atmosferos, „palaidojo“ jį po žeme visam laikui, ir šią paslaugą pristatė mokančiam klientui.
„Swiss Climeworks AG“ CO2 surinkimo iš oro įrenginys Hinvilyje
„Swiss Climeworks AG“ CO2 surinkimo iš oro įrenginys Hinvilyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis projektas buvo kuriamas jau seniai – Christophas Gebaldas ir Janas Wurzbacheris dar 2009 m. įkūrė bendrovę „Climeworks“, kuri yra didžiausio Šveicarijos miesto Ciuricho technikos universiteto ETH padalinys. Jie didino tiesioginio anglies dvideginio šalinimo technologiją, kai mašinos iš oro išsiurbia šiltnamio efektą sukeliančias dujas.

Per pastaruosius porą metų „Microsoft“, „Stripe“ ir „Shopify“ iš „Climeworks“ įsigijo būsimas anglies dioksido šalinimo paslaugas, taip siekdamos padėti išjudinti besikuriančią pramonę. Dabar „Climeworks“ iš tikrųjų šalina anglies dioksidą ir palaidoja jį po žeme, o šį procesą patvirtino nepriklausomas auditorius DNV.

Tokiu sprendimu šios trys technologijų milžinės oficialiai tapo pirmosiomis bendrovėmis pasaulyje, kurios moka už anglies dioksido išmetimo iš oro filtravimą ir jo saugojimą po žeme.

Šių verslo klientų anglies dioksido šalinimo ir saugojimo kaina yra konfidenciali ir priklauso nuo to, kokį kiekį anglies dioksido įmonės nori pašalinti ir per kokį laikotarpį. Tačiau bendra anglies dioksido šalinimo kaina siekia kelis šimtus dolerių už toną. Fiziniai asmenys taip pat gali sumokėti „Climeworks“ už anglies dioksido šalinimą, kad kompensuotų savo asmeninį išmetamų teršalų kiekį.

Be to, kad įmonės klientai moka už anglies dioksido šalinimą, „Climeworks“ iš įvairių investuotojų pritraukė daugiau nei 780 mln.

Didžiausias „Climeworks“ anglies dioksido šalinimo įrenginys yra Islandijoje. Čia įmoni bendradarbiauja su „CarbFix“, kuri saugo CO2 dujas po žeme. Bendrovė „CarbFix“ ištirpina anglies dioksidą vandenyje, o paskui šį mišinį sumaišo su bazalto uolienomis. Natūralūs procesai maždaug per dvejus metus medžiagą paverčia kietais karbonatiniais mineralais.

Bendrovės nuotr./„Microsoft“ pastatas Dubline
Bendrovės nuotr./„Microsoft“ pastatas Dubline

Ši technologija tarsi imituoja tai, ką natūraliai daro miškai ir medžiai, kai sugeria ir kaupia anglies dioksidą – dėl to didelė dalis kompanijų šį procesą jau daugelį metų bando išnaudoti kaip būdą „kompensuoti“ savo išmetamą anglies dioksido kiekį.

Tačiau miškų kompensacijos nepadeda realiai sumažinti išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio.

„Microsoft“ dar įsipareigojo 2020 m. galiausiai absorbuoti visą savo istoriškai išmestą CO2 kiekį. Bendrovė yra sudariusi sutartis dėl mažiausiai 2,5 mln. metrinių tonų CO2 pašalinimo, teigiama naujausioje aplinkos tvarumo ataskaitoje. Tai apima miškininkystės projektus ir tiesioginį oro surinkimą. „Climeworks“ atsisakė nurodyti, kiek CO2 buvo ištraukta iš atmosferos pirmojoje partijoje.

Birželio mėn. „Climeworks“ paskelbė pradėjusi statyti antrąją komercinio dydžio gamyklą Islandijoje, kurioje per metus bus surenkama ir saugoma 36 tūkst. metrinių tonų anglies dioksido.

Net ir užbaigus darbus, tai sudarys nedidelę dalį viso pasaulyje kasmet į orą išmetamo anglies dioksido kiekio – Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, 2021 m. jis pasiekė rekordinę 36,3 mlrd. metrinių tonų ribą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius